Závodní jídelny mohou omezeně fungovat, vláda změnila usnesení. Firmy připravují testování

Ve středu má ve velkých firmách začít povinné testování zaměstnanců na koronavirus. Konkrétně se opatření týká společností, které mají více než 250 zaměstnanců, podniky nad padesát pracovníků se přidají v pátek. Firmy se nyní připravují a doufají, že se k nim včas dostanou testovací sady a také potřebné informace. Vláda mezitím změnila usnesení o zaměstnaneckém stravování – nezakazuje ho, ale nařizuje striktní režim.

Vláda v úterý změnila usnesení o zaměstnaneckém stravování. Závodní jídelny nemusí zavřít, ale strávníci musí dodržovat striktní režim sezení u stolů, vysvětlil ministr průmyslu a obchodu a zároveň ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). U stolu podle něj může být jen jeden člověk, případně u dlouhých stolů musejí být mezi lidmi rozestupy dva metry nebo mechanické přepážky, které brání šíření kapének.

Sdružení pro zaměstnanecké stravování v úterý podotklo, že provozovatelé hromadných zaměstnaneckých stravovacích zařízení už loni přijali mnoho bezpečnostních a hygienických opatření proti šíření koronaviru. Plexiskla instalovali u výdejové části, ale také u stolů. Omezili i počet míst k sezení.

„Je dobře, že vláda své rozhodnutí pozměnila a vzala v potaz opatření a úpravy, které jsou ve většině firemních jídelen již uvedené v praxi řadu měsíců, zavádět se začala loni na jaře. Jídelny často mají nastavená pravidla ve spolupráci s hygienickými stanicemi,“ uvedla ke změně usnesení předsedkyně Správní rady Sdružení pro zaměstnanecké stravování Linda Nejezchlebová.

Ve firemních jídelnách se podle průzkumu sdružení z loňského roku stravovalo zhruba 1,8 milionu lidí. Průzkum se prováděl v souvislosti se zaváděním stravenkového paušálu.

Testování

Firmy se také chystají na povinné testování. Jan Weisner z Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů (KZPS) v ČT uvedl, že s ministerstvem průmyslu a obchodu jednal už v sobotu. „Pracovníci ministerstva zpracovali jednotlivé manuály, které jsme hned rozšířili mezi naše členy a naše podniky,“ řekl. Otázkou podle něj je, kdy se podaří dostat testovací sady do všech podniků. „Je to strašně krátká doba,“ dodal.

  Agrární komora: Zemědělci letos sklidili 7,47 mil. tun obilovin, méně než loni

Termín, do kdy má proběhnout první kolo testování ve firmách, je podle Weisnera šibeniční. „Děláme všechno pro to, aby naše podniky věděly, jak se k tomu postavit,“ řekl s tím, že KZPS už pro společnosti vypracovala manuál, ve kterém jsou všechny informace o tom, co musí mít zajištěné, nebo jak mají mít připravené prostory.
KZPS jedná i s ministerstvem práce a sociálních věcí o tom, jak postupovat, když zaměstnanec test odmítne. „My jsme dostali takovou odpověď, že nám to bude sděleno a že ze zdravotního hlediska jsou testy nařízeny, čili musejí to (zaměstnanci) prostě absolvovat. To ale není odpověď,“ upozornil Weisner s tím, že podniky potřebují přesně vědět, co mohou v případě odmítnutí testování udělat. „Budeme dále urgovat ministerstvo práce a sociálních věcí,“ řekl.

Středula: Ideální by byly PCR testy

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly vláda do celého problému vznesla ještě větší chaos, když rozhodla o omezení provozu závodních jídelen. Vadí mu zejména to, že přináší „z noci na noc“ nová opatření. Už dříve uvedl, že by byl pro uzavření průmyslu na nějakou dobu.

„Faktem ale je, že i částečná opatření, jako je právě testování, může napomoci, ale rozhodně problém nevyřeší, protože citlivost toho testování není na úrovni PCR testů,“ řekl Středula. Podle něj by bylo ideální, kdyby byly k dispozici právě přesnější PCR testy. „Ideálně jednou za týden nebo deset dnů.“

Obavy ze záměny

Přednosta ústavu mikrobiologie v Motole Pavel Dřevínek v ČT vyjádřil obavy ze zmatku: „Když testujeme materiál, tak si musíme být naprosto jistí, že nemůže dojít k jeho záměně, a to už při odběru. Je otázka, jak se to v prostředí, které není zdravotnické, uchopí a zvládne.“ Z Německa jsou totiž známy i případy „kšeftování“ s negativními testy.

  Spotřeba tepla byla loni v ČR nejnižší za sedm let, kdy ERÚ data eviduje

Zdůraznil, že u odběrových antigenních míst se zdravotníky, kde se testuje na místě, žádné podobné zkušenosti hlášené nejsou. Proto se kloní k odběru od vyškoleného specialisty. „Samoodběr je ústupek, aby bylo možné získávat materiál v tom množství.“

Ohledně frekvence testování doplnil, že u PCR testů, které jsou citlivější, tedy přesnější, by stačilo jednou týdně, u antigenních by doporučoval minimálně dvakrát týdně.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com