Podíl případů covidu-19 na počtu testů je nejvyšší od března

Podíl nově potvrzených případů nemoci covid-19 na počtu testů se v sobotu oproti pátku zhruba ztrojnásobil na 13,96 procenta. Je tak nejvyšší od 10. března, kdy se v Česku začínal šířit koronavirus. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Počet provedených testů v sobotu klesl ve srovnání s pátečními více než 4300 testy asi o polovinu na 1862. Naproti tomu množství nových případů nákazy stouplo o více než polovinu na 260, což byl největší denní nárůst od 8. dubna.

Už páteční nárůst o 168 nakažených překonal denní přírůstky případů covidu-19 za více než dva měsíce. Za nárůstem nově prokázaných případů v posledních dnech stojí s největší pravděpodobností testování v lokálních ohniscích nemoci. V pátek například hygienici zahájili další plošné testování pracovníků těžební firmy OKD na dole ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku, kde je další lokální ohnisko také v dole ČSM-Jih.

Právě v okrese Karviná je podle údajů ministerstva aktuálně nejvyšší podíl nově potvrzených případů nákazy na obyvatele. Na 100.000 obyvatel tam připadá asi 136 případů za posledních sedm dní. V sousedním okrese Frýdek-Místek, kde je druhý nejvyšší výskyt, je asi 23 případů na 100.000 obyvatel, tedy šestkrát méně než na Karvinsku.

Z plošného testování na koronavirus ve společnosti OKD na Karvinsku vychází až deset procent pozitivních testů. Zatím je ale vyhodnocena jen část vzorků, řekl ČTK v sobotu večer Petr Kopřivík z Krajské hygienické stanice v Ostravě. Výsledky testování zatím hygienici nezveřejnili. Plošné testování pracovníků dolů a jejich blízkých má pokračovat do úterý. Celkem má být otestováno přes 3000 lidí.

Od března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo doposud v republice zaznamenáno podle údajů ministerstva k dnešním 09:00 celkem 11.306 případů covidu-19. Většina nakažených se už z nemoci vyléčila, nemocných je aktuálně 3277. V nemocnicích je nyní 117 lidí s covidem-19.

  Babiš požádal Maďarsko o dalších 200.000 dávek vakcíny proti covidu-19

Ministerstvo dnes ve svých údajích revidovalo celkový počet zemřelých lidí s covidem-19. V sobotu uvádělo, že úmrtí bylo od začátku epidemie 349 a za sobotu zemřeli tři lidé. Dnes ale počet mrtvých snížilo na 347 a podle aktuálních údajů přibyl v sobotu pouze jeden zemřelý.

Zdroj: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/podil-pripadu-covidu-19-na-poctu-testu-je-nejvyssi-od-brezna/1907075

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com