Poslanci rozhodnou o exekucích, zvýšení důchodů a předjíždění cyklistů

 Zvýšení důchodů a zastavování dlouhodobě bezvýsledných exekucí patří mezi návrhy, o kterých by poslanci měli rozhodnout na dnes zahajované schůzi. Schvalovat by měli také výši postihů za předjíždění cyklistů v menší než předepsané vzdálenosti. ODS chce jako první bod zařadit jednání o státní dotaci, darech a pojištění pro lidi zasažené koncem června bouří a tornádem na jižní Moravě a na Lounsku. Podle dosavadních pravidel se má státní dotace snižovat o dary z veřejných sbírek a úhrady od pojišťoven, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) po kritice navrhla z opatření vypustit omezení týkající se sbírek a vláda to má projednat dnes ráno. O náhrady od pojišťoven se má ale podpora přes kritiku opozičních stran krátit i nadále.

Dolní komora se bude zabývat rovněž policejní žádostí o vydání nezařazeného poslance Lubomíra Volného (Volný blok) k trestnímu stíhání. Policie ho podezírá ze šíření poplašné zprávy kvůli příspěvku na sociální síti o léku ivermektin. V návrhu programu je také například volba jednoho člena Rady Českého rozhlasu a pokračování sporného výběru čtveřice radních České televize.

Schůze potrvá do pátku 16. července. Půjde podle schváleného harmonogramu o poslední řádnou schůzi před takzvanými parlamentními prázdninami. Závěrečná řádná schůze před říjnovými sněmovními volbami je plánovaná na druhou polovinu září. Není ale vyloučeno svolání mimořádných schůzí.

Exekuční novelu a předlohu o předjíždění cyklistů ve vzdálenosti nejméně 1,5 metru vrátil poslancům k opětovnému posouzení Senát. V ní chce zmírnit postih motoristů v případech, kdy sice vzdálenost nedodrží, ale cyklistu neohrozí. V exekuční novele Senát prosazuje zejména zastavování dlouholetých marných exekucí už od roku 2023. Sněmovní verze počítá se zahájením jejich zastavování v roce 2028. Poslanci opět posoudí i zvýšení přídavků a daňových slev na děti. V ní doporučil provést v podstatě jen technické úpravy.

  Jurečka předpokládá, že předloží návrh důchodové reformy začátkem října

Do programu schůze by se mohl dodatečně dostat návrh nového stavebního zákona, který má podle vlády zrychlit povolování stavebních projektů. Zákon budí spory například kvůli organizaci stavebních úřadů. Senát předlohu minulý čtvrtek zamítl, poslanci o ní budou hlasovat znovu.

Policejní žádosti vydání Volného k stíhání by Sněmovna měla podle doporučení mandátového a imunitního výboru vyhovět. I Volný uvedl, že chce být vydán, aby údaje o ivermektinu zazněly při veřejném soudním líčení. Volný propagoval ivermektin k léčbě covidu-19. V příspěvku tvrdil, že se chystá spiknutí, jehož cílem je diskreditace léku prostřednictvím zabití pacientů.

Ve finále jsou ve Sněmovně například poslanecké návrhy na strhávání pokut za některé závažné přestupky ze sociálních dávek a na zpřísnění podmínek jejich vyplácení nebo na uzákonění nejméně pětitýdenní dovolené. Poslanci by mohli hlasovat také o zavedení digitální daně nebo o novele proti takzvaným energetickým šmejdům. Před schvalováním jsou v dolní komoře aktuálně dvě desítky předloh.

Důchodová novela o zvýšení penzí o 300 korun nad zákonnou valorizaci je v dolní komoře teprve před druhým čtením. Lhůty je ale možné zkrátit tak, aby o ní poslanci hlasovali v polovině července.

Zrychleně ve stavu legislativní nouze by měla Sněmovna schvalovat úpravy v hrazení vakcín proti covidu-19 ze zdravotního pojištění. Úhrady by se nově měly vztahovat na všechny očkovací látky schválené evropskou lékovou agenturou bez ohledu na to, jaký způsobem je stát získal. Na hlasování ve stavu legislativní nouze čeká předloha, která umožní v případě potřeby hlasovat v říjnových volbách i z karantény nebo izolace

Návrh programu červencové schůze čítá kolem 550 bodů. Poslanci stihnou projednat jen část z nich.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com