Proč nesměla ruská novinářka na tiskovku prezidentů. Přišlo echo tajných služeb

O ruskou novinářku Faridu Kurbangalejevovou, která byla vyvedena z tiskové konference českého prezidenta Petra Pavla a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, se zajímá Bezpečnostní informační služba (BIS). Na začátku války byla prošetřována kvůli incidentu na hlavním nádraží v Praze, kde měla od ukrajinských uprchlíků zjišťovat citlivé informace z války. Do roku 2014 pracovala pro ruskou propagandu.

Když v březnu minulého roku proudily do České republiky davy ukrajinských uprchlíků, kteří prchali před válkou ve své zemi, pražské Hlavní nádraží pro ně představovalo první záchytný bod. S velkou koncentrací ukrajinských rodin tam tehdy pomáhala řada dobrovolníků. Mezi nimi i ti s ruskou národností, kteří chtěl pomoci v situaci, kterou způsobil režim jejich rodné země.

Jako dobrovolnice tam tehdy, na konci března 2022, byla i ruská opoziční novinářka Farida Kurbangalejevová. Ta byla minulý týden vyvedena z tiskové konference s českým prezidentem Petrem Pavlem a jeho ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským.

Podle zjištění redakce HlídacíPes.org se Kurbangalejevová na nádraží tehdy dostala do sporu s ukrajinskou ženou, která ji obvinila ze špionáže. Ruská novinářka tam totiž, jak sama přiznává, přišla dělat reportáž, přestože oficiálně přišla jako dobrovolnice.

A právě to je jeden z možných důvodů, proč byla z tiskové konference vyvedena. „Máte zajímavé informace. Samozřejmě že není nepopsaným listem,“ říká zdroj z Bezpečnostní informační služby.

Vydávala se za dobrovolnici

„Vznikla tam situace, kdy si ukrajinští dobrovolníci všimli, že ta paní, která tam byla jako dobrovolnice, zpovídá ukrajinské uprchlíky a nahrává si to na telefon. Měla se vyptávat na pozice ruské armády, ale neumím tak dobře ukrajinsky ani rusky, abych to zvládla potvrdit,“ popisuje pro HlídacíPes.org Julie Mahler Waldová, která na nádraží působila jako krizový manažer zodpovědný za dobrovolnickou směnu.

Mahler Waldová nechala dobrovolnici prokázat totožnost. Ukázalo se, že jde o novinářku Faridu Kurbangalejevovou, která skutečně měla nahrané rozhovory s uprchlíky. „Požádala jsem ji o novinářský průkaz, ale to neudělala, tak ji policie vyvedla a my jsme to poté nahlásili,“ pokračuje.

  Vláda od neděle spustí očkování skupiny 40+, oznámil Babiš. Praktici dostanou vakcínu Moderna

Ona a další dobrovolnice pak situaci popsaly u výslechu na policii. Kurbangalejevová si podle ní nepřipouštěla, že by z její strany došlo k nějakému pochybení. „Podepsala jako dobrovolnice kodex a muselo jí být jasné, že nelze při poskytování humanitární pomoci zneužívat klienty k tomu, aby od nich takto získávala informace,“ říká.

„Ona měla normálně dobrovolnickou vestu a vystupovala tam z pozice tlumočnice. Novináři, kteří tam chtěli být, si museli zajistit povolení přes tiskové oddělení drážních hasičů, což ona neměla,“ pokračuje s tím, že se v dané situaci obávala, že může jít o agentku.

I proto případ prověřovala policie. „Kriminalisté oznámení prověřili a nezjistili, že by se něco takového na Hlavním nádraží dělo, proto byla věc odložena,“ říká mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Nahrávky v telefonu

Farida Kurbangalejevová pro HlídacíPes.org incident potvrdila, s tím, že šlo o nedorozumění. „Na začátku války jsem psala velkou a kvalitní reportáž o ukrajinských uprchlících v Kongresovém centru v Praze a chtěla jsem to zopakovat,“ říká s tím, že se proto vydala i na Hlavní nádraží.

Už v Kongresovém centru podle svých slov působila jako dobrovolnice a pomáhala uprchlíkům vyplňovat dotazníky. Chtěla popsat utrpení lidí prchajících z Ukrajiny, a tak se jich ptala i na bombardování a situaci v zasažených oblastech.

„Na Hlavní nádraží jsem také přišla jako dobrovolnice, a když přijel vlak s uprchlíky, pomáhala jsem jim. U toho jsem se snažila sesbírat jejich příběhy. Dokonce jsem pořídila i řadu fotografií,“ přiznává. A dodává: „Samozřejmě jsem neskrývala, že jsem ruská novinářka. Ti uprchlíci chtěli, abych o té hrozné situaci napsala, protože věřili, že to je důležité.“

Následně měla potkat staršího ukrajinského muže, který jí údajně řekl, že chce zemřít. „Sedli jsme si proto na lavičku a začali jsme si povídat. Seděli jsme, ptala jsem se na jeho příběh a najednou přišla nějaká žena a začala na mě hrozně křičet,“ popisuje Kurbangalejevová.

  Muž, který v Brně pobodal školačku, zůstane ve vazbě, rozhodl soudce

Příchozí žena se ptala, proč vyzvídá informace o ukrajinské armádě, její síle a pozicích. „Odpověděla jsem, že to není pravda, že jsme se bavili jen o něm a jeho ženě. Samozřejmě mi mohl říct i něco o ukrajinské armádě, to je vzhledem k jeho příběhu normální, ale určitě to nebyl můj záměr,“ dodává.

Dále popisuje příběh obdobně jako Mahler Waldová. „Zkontrolovali mé dokumenty, ptali se na hodně otázek a donutili mě smazat všechny nahrávky z telefonu. A já to udělala,“ říká. Prý byla v šoku.

Novinářka bez akreditace

Kurbangalejevová incident konzultovala v redakci, protože nevěděla, co si o této situaci myslet: „Kolegyně byla pár dnů předtím vyhozena z taxíku, protože je Ruska, tak jsem zvažovala, že o tom napíšu. Nechtěla jsem ale dávat dárek ruské propagandě, které jsem do roku 2014 byla součástí, a vím, že by to zneužila ve smyslu: ‚Rusové jsou v Česku diskriminovaní českými autoritami.‘ A to jsem nechtěla.“

Proč na Hlavní nádraží šla jako dobrovolnice, a ne přiznaně jako novinářka? Kurbangalejevová tvrdí, že nevěděla, co má dělat. „Chtěla jsem udělat reportáž, ale v té době jsem v ČR neměla žádnou novinářskou akreditaci. Přišlo mi proto snazší, že tam přijdu jako dobrovolnice a u toho sesbírám informace pro svůj text. V Kongresovém centru to nebyl problém, tak jsem si myslela, že to bude v pohodě,“ říká.

Ani na Hlavním nádraží prý neskrývala, že je novinářka či že je původem z Ruska. O tom, že by podle kodexu dobrovolníků neměla zveřejňovat informace od uprchlíků, prý nevěděla. „Myslela jsem si, že se to týká pouze osobních údajů,“ dodává. Sama prý neví, zda situace z loňského jara byla důvodem vyvedení z tiskové konference se Zelenským.

Echo od tajných služeb

Podle informací, které HlídacíPes.org zjistil od další osoby, v tom hrály roli tajné služby.

  Po výzvě k protestům u domů poslanců už policie řeší dva incidenty

Zdroj z BIS říká, že Kurbangalejevová není nepopsaný list. „Odebrání akreditace té novinářce mělo důvod, který však nesmím specifikovat,“ tvrdí. Zdroj redakce také potvrzuje, že vykázání novinářky, která již byla na tiskovou konferenci akreditovaná, bylo rozhodnutím BIS. „Důvodem bylo utajení návštěvy do poslední chvíle,“ odkazuje na informační embargo k návštěvě prezidenta.

Oficiální kanály Hradu i BIS situaci odmítly komentovat. „K uvedeným dotazům nemůžeme poskytovat žádné informace nad rámec toho, že jsme postupovali v souladu s pokyny ochranné služby,“ uvedla pro HlídacíPes.org mluvčí Hradu Markéta Řeháková. Totožně se vyjádřil i mluvčí BIS Ladislav Šticha.

Sama Kurbangalejevová se o návštěvě „velmi důležitého hosta“ dozvěděla od jiné české novinářky. A protože má dlouhodobou novinářskou akreditaci, kterou si vyřídila již loni v létě na ministerstvu zahraničí, požádala Hrad o přístup na akci se Zelenským.

„Poslala jsem svou fotografii, občanský průkaz a další dokumenty a dostala jsem odpověď, že je vše v pořádku. Takže jsem na konferenci přišla. Policie a bezpečnostní služby mé dokumenty kontrolovaly zhruba půl hodiny, ale i tak mi nakonec řekly, že můžu jít,“ říká.

Ve chvíli, kdy měl přiletět ukrajinský prezident, za ní údajně přišel policista a dva „očividní příslušníci tajné služby v civilu“ s tím, že má odejít a její akreditace je zrušena. „Šla jsem domů a další den mi byl schválen v Česku trvalý pobyt,“ dodává.

Vyšlo na webu Hlídacípes.org.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com