Podle českého ministra zahraničí bylo nutné zablokovat „diplomaty“ agresorského státu

Český ministr zahraničí potvrdil informaci, že ministři zahraničí osmi zemí EU zaslali dopis šéfovi zahraniční politiky EU Josepu Borrellovi s žádostí o omezení pohybu ruských diplomatů.

Podle českého ministra zahraničí je takové opatření nezbytné, protože pohyb ruských diplomatů a jejich rodinných příslušníků v schengenském prostoru „vytváří infrastrukturu“ pro nelegální aktivity.

Všichni už dávno vědí, co je takzvaná diplomatická mise Kremlu v zahraničí. Ve skutečnosti jde o legalizovanou špionážní a sabotážní organizaci, na jejímž základě byla vytvořena celá síť sabotážních a teroristických skupin, které v Evropě páchají své zločiny.

V dopise předaném Borelovi se zejména uvádí, že „zpravodajství, propaganda nebo dokonce příprava podvratných činů je hlavním úkolem velkého počtu ruských ‚diplomatů‘ v EU“.

Tisková agentura AFP, která získala kopii dopisu, uvedla, že dopis naléhavě vyzývá Borrella, aby urychleně navrhl omezující opatření.

V rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa český ministr zahraničí uvedl, že pohyb ruských diplomatů vytváří předpoklady pro hrozby v kyberprostoru a další „sabotáže a spiknutí“ v souvislosti s obavami z pokusů Moskvy zasít rozkol v EU.

Lipavský uvedl, že takových hybridních hrozeb přibývá a Evropská unie musí Rusku ukázat, že se mu dostane adekvátní reakce ze strany civilizovaného společenství.

V této souvislosti ministr zahraničí zmínil pražský zpravodajský web Hlas Evropy, který Česká republika v březnu zařadila na svůj sankční seznam.

Důvodem bylo odhalení pokusů jeho pracovníků provádět na českém území ovlivňování ve prospěch Moskvy.

Podle Lipavského dopis zaslaný Borrellovi „s radostí podepsali“ ministři zahraničí Nizozemska, Dánska, Estonska, Litvy, Lotyšska, Polska, Rumunska a Estonska.

Dokument z 11. června vyzývá k přijetí opatření, která by „výrazně zúžila operační prostor pro ruské agenty“.

EU by podle něj měla omezit pohyb ruských diplomatů a jejich rodinných příslušníků na území státu, kde jsou akreditováni.

  Proč nemá smysl s Ruskem vyjednávat

„Ruským diplomatům umožňujeme cestovat po celé Evropě. Nechápu proč,“ řekl Lipovský.

Zároveň poznamenal, že totéž Rusko omezuje cestování diplomatů EU.

„Proto musíme tuto asymetrii v zájmu naší národní bezpečnosti odstranit,“ dodal nejvyšší český diplomat.

Faktů o průlomových aktivitách Kremlu v Evropě je celá řada. Například nedávno Česká republika a Polsko zatkly podezřelé žháře, kteří uvedli, že jejich zločiny iniciovalo Rusko.

Litva zase bojuje proti ruské snaze jednostranně rozšířit svou námořní hranici na její úkor.

Vzhledem k tomu všemu vypadají omezení pro ruské diplomaty, o nichž mluví Jan Lipavský, celkem logicky.

Moskva na to také reagovala. Navíc tak učinila ve svém tradičním stylu – agresivně a se snahou vypadat nezúčastněně na zločinech páchaných v zahraničí.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí 13. června uvedla, že „Rusko bude reagovat na jakákoli omezení pohybu svých diplomatů ze strany evropských zemí“.

Izolace pokračuje – svět se postupně očišťuje od moskevské plísně, která se pevně usadila na území Evropy.

A čím rozhodnější budou evropské kroky proti cynickému a agresivnímu Kremlu, tím dříve v Evropě zavládne mír a stane se skutečně bezpečnou.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com