Nepřekonatelnou překážkou je pro nás členství ANO ve Renew, uvedla Nerudová

Dva nové české europoslance z hnutí Starostové a nezávislí (STAN) získala do svých řad frakce Evropské lidové strany (EPP), která je po volbách největší politickou skupinou v EP. Srdce je ovšem spíše táhlo k liberální frakci Renew Europe, uvedla v rozhovoru s ČTK a Českou televizí europoslankyně Danuše Nerudová. Nicméně nepřekonatelnou překážkou je pro ni i jejího stranického kolegu Jana Farského fakt, že v této skupině je i české hnutí ANO. Podle ní toto hnutí totiž reprezentuje přesně opačné postoje, než mají oni. Spolu s Nerudovou a Farským je v lidovecké frakci nově i Ondřej Kolář (TOP 09).

Jak poznamenala Nerudová, EPP je nyní největší frakcí, která v evropských volbách ještě posílila. „V rámci EPP si myslím, že budeme mít sílu, chceme ještě s kolegy ze Spolu vytvořit jednotnou českou delegaci, která bude mít pět členů, což je zhruba středně velká delegace v této frakci,“ dodala nová česká europoslankyně s tím, že tak budou mít možnost dostat se i do lepších výborů v EP.

Kromě výše zmíněných tří „nováčků“ jsou v lidovecké frakci ještě opětovně zvolení Luděk Niedermayer (TOP 09) a Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Spolupracovat ale chtějí čeští europoslanci i napříč frakcemi, například s Progresivním Slovenskem, které má šest mandátů a je nyní ve frakci Renew Europe (Obnova Evropy).

Nerudová řekla, že by se ráda stala členkou výboru EP pro životní prostředí (ENVI). „Ten bude projednávat většinu legislativy týkající se realizace Green Dealu, což se týká i průmyslu a dopadu na českou ekonomiku. Jako náhradník bych pak chtěla buď do výboru pro rozpočet (BUDG), nebo výboru pro kulturu a vzdělávání (CULT), protože tam se řeší zapojení mladé generace,“ uvedla europoslankyně. Právě rozdělení do výborů budou čeští zástupci řešit v příštích dnech a podle Nerudové by bylo ideální, aby „pokryli co nejvíce výborů“.

Ustavující schůze Evropského parlamentu začíná v úterý 16. července ve Štrasburku a je možné, že na ní budou europoslanci hlasovat už i o budoucím šéfovi či šéfce Evropské komise. Kandidátem EPP na tuto funkci je opětovně Ursula von der Leyenová. Danuše Nerudová ji podle svých slov podpoří.

  Střet o vodu mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem si vyžádal desítky mrtvých

Podporu současné šéfce unijní exekutivy vyjádří nejspíš i další nový český europoslanec Farský, zvolený rovněž za STAN. Vyjádřil k ní sice některé výhrady, nicméně nikdo kvalitnější podle něj v současné chvíli představen nebyl. „Můžu mít výhrady například k tomu, jakým způsobem někdy moc tlačila, třeba u Green Dealu, možná i více, než to bylo nutné. Na druhou straně ale byla v čele Evropské komise v době, kdy probíhal covid a bylo nutné držet pohromadě Evropu a najít společná řešení,“ uvedl český europoslanec. Von der Leyenová podle něj dokázala udržet „kompaktní Evropu“ i po invazi Ruska na Ukrajinu v únoru 2022. „Z mého pohledu je tedy v tuto chvíli vhodnou kandidátkou,“ dodal.

Farský by rád podle svých slov „zakotvil“ ve výboru pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE), který se zabývá i obranným průmyslem, který bude v příštích letech velkým tématem. Další možnost je podle něj být i ve výboru pro regionální rozvoj (REGI) vzhledem k tomu, že se zabývá problematikou regionů, koheze či snižování rozdílů mezi jednotlivými oblastmi, což je pro jeho hnutí STAN důležité téma.

Pro své znovuzvolení si musí von der Leyenová zajistit v EP podporu nadpoloviční většiny, tedy získat nejméně 361 hlasů, což nemusí být jednoduché. Podle posledních údajů z EP má lidovecká frakce 189 mandátů, socialisté a demokraté (S&D) 136 mandátů a liberální Renew Europe 81 mandátů. Dohromady to je 406 křesel, nicméně odborníci odhadují, že zhruba deset procent europoslanců se vždy zdrží hlasování, nebo se nedostaví, což by znamenalo jen těsně okolo 360 hlasů. A to je málo. Bylo by pro ni tedy výhodnější, aby získala podporu i europoslanců z některé další frakce, v minulosti se objevily například spekulace, že by mohla získat hlasy z konzervativní pravicové frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR), což se ale mnoha zástupcům socialistů a liberálů nelíbí.

  Kyjev: Lodě mířící do ruských přístavů lze mít za lodě s vojenským nákladem

Farský uvedl, že nyní nedokáže říct, zda by pro něj hlasy od ECR byly překážkou pro to, aby von der Leyenovou podpořil. „Nevím, čím by to bylo podmíněno, ve finále je to tajná volba, takže nakonec uvidíme, kolik bude debat o tom, kde se ty hlasy vzaly,“ uvedl český europoslanec s tím, že podobné debaty absolvoval i na půdě české poslanecké sněmovny. „Ty vyústily až k tomu, že se fotily hlasovací lístky, tak doufám, že tady takovou kulturu zavádět nebudeme. Politika je o vyjednávání, je to vždycky něco za něco,“ dodal.

O své práci i celkově činnosti Evropského parlamentu by chtěl Farský od začátku více informovat a jednotlivé problematiky více vysvětlovat. „Chci se soustředit na to, abychom o těch tématech informovali hned od první chvíle, aby to nebylo tak, že se tady něco roky dojednává, hledají se kompromisy, zapojují se data a fakta, a pak když to dorazí do České republiky, tak se všichni tváří, že to vidí poprvé a nemají s tím nic společného,“ uvedl europoslanec.

Třetí nový český zástupce v EPP Kolář se chce v EP věnovat podobné agendě jako v českém parlamentu, tedy zahraniční politice, lidským právům, omezování hybridních hrozeb i dezinformacím. Zajímal by ho zejména výbor pro zahraniční věci (AFET), jeho podvýbor SEDE, který řeší bezpečnost a obranu, a rovněž výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE).

Strana TOP 09 podpořila von der Leyenovou již na kongresu EPP v březnu v Bukurešti, takže jak říká Kolář, „jestli se nestane nic extrémního, což neočekávám, tak ji podpoříme“.

V Evropském parlamentu v Bruselu už se za posledních pár dní podle svých slov rozkoukal a nebloudí. „Bludiště to je veliké, to je pravda, ale myslím si, že se zkušenostmi z malostranských kuloárů je člověk tak trochu zocelený, takže to jde celkem rychle,“ dodal Kolář.

  Navalnému hrozí po návratu do Ruska 3,5 let vězení. Vězeňská služba má na opozičního vůdce zatykač

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com