Prezidenti ČR a SR: Vztahy nedefinuje jen zahraniční politika, jsou provázané

Vztahy mezi Českou republikou a Slovenskem nejsou definovány pouze zahraniční politikou, země jsou provázány historicky na mnoha úrovních. Po dnešním jednání se slovenským protějškem Peterem Pellegrinim v Praze to řekl český prezident Petr Pavel. Podle Pellegriniho jsou vztahy na nejvyšší možné úrovni. Názorová odlišnost na nějakou věc je nemůže ohrozit ani zhoršovat, uvedl.

Obě hlavy státu hovořily o tom, že země jsou provázány na úrovni mezilidské, přeshraniční, kulturní, sportovní nebo ekonomické. Pavel předpokládá, že komunikace prezidentů bude i v budoucnu věcná a pravidelná. Pellegrini poděkoval za přátelské přivítání, ale i za skvělou, velmi otevřenou a přímou diskusi.

Podle Pavla spolu dnes prezidenti jednali o bezpečnosti, situaci na Ukrajině napadené Ruskem, nadcházejícím summitu Severoatlantické aliance (NATO) ve Washingtonu, o možnostech zvýšení obranyschopnosti či spolupráce firem v obranném průmyslu. Debatovali také o možných společných cestách na multilaterální akce typu schůzek Visegrádské skupiny či NATO či účasti na kulturních a sportovních událostech.

„Bavili jsme se také o tom, jakým způsobem například rozšířit spolupráci s mladou generací, jak oslovit studenty obou zemí, abychom dali najevo, co všechno máme společného a v čem můžeme spolupracovat více,“ řekl Pavel.

Pellegrini tradičně dorazil po nástupu do úřadu na první zahraniční návštěvu do Prahy. „Nebyla to pro mě jen samozřejmost, ale i snaha opět vyslat velmi jasný signál, že vztahy mezi Slovenskem a Českem jsou na nejvyšší možné úrovni a že není v okolí takových dvou zemí a národů, které se navzájem nazývají bratrskými,“ poznamenal. S Pavlem se domluvil, že pokud by hrozilo nějaké nedorozumění, tak se prezidenti raději spojí a věci si vysvětlí, aby se do vztahů nedostávalo „umělé pnutí“.

„Česká republika je největším investorem na Slovensku. Zároveň máme mnoho českých firem na Slovensku a slovenských v České republice. Slovenská republika je pro nás významným ekonomickým partnerem, takže všechny tyto oblasti spolupráce běží a poběží i dále,“ řekl Pavel.

  Rizikový index epidemie covidu zůstává druhý den ve 4. stupni

Český kabinet letos v březnu pozastavil mezivládní konzultace kvůli rozdílným názorům na klíčová témata zahraniční politiky. Projevují se hlavně ve vztahu k Ukrajině, která se už déle než dva roky brání ruské vojenské invazi. Obnovení mezivládních konzultací se slovenským kabinetem není podle Fialy na pořadu dne. I kvůli zdravotnímu stavu premiéra Roberta Fica by byly takové úvahy předčasné, řekl v úterý premiér. Úřad slovenské vlády označil dnes Fialův výrok za neuctivý.

Pellegrini dnes uvedl, že věří, že se mezivládní konzultace v budoucnu uskuteční, chce to podle něj čas. Také Pavel míní, že se jednání obnoví. Jejich pozastavení podle něj není něčím, co by výrazně blokovalo spolupráci mezi zeměmi. „Je to spíš přidaná hodnota a já jsem přesvědčen, že dřív či později se k této přidané hodnotě vrátíme,“ dodal Pavel.

Pavel: Názory Česka a Slovenska na válku na Ukrajině nejsou tak rozdílné

Názory České a Slovenské republiky na konflikt na Ukrajině nejsou tak odlišné. Je to spíše o interpretaci či o tom, do jaké míry se liší veřejná prohlášení a praxe. Po jednání s Pellegrinim to řekl Pavel.

Pellegrini uvedl, že s Pavlem vedl dlouhou debatu o Ukrajině, bezpečnostní a geopolitické situaci. Slovensko podle něj napadené zemi pomáhá například dovozem elektrické energie.

„Když jsme si měli možnost popovídat o ‚sporné‘ části, tak jsme zjistili, že názory zdaleka nejsou tak rozdílné a je to jenom o tom, jakým způsobem jsou interpretovány, případně do jaké míry potom se liší veřejně deklarovaná prohlášení od toho, co se nakonec v praxi děje,“ řekl Pavel. „Myslím, že rozdíly jsou výrazně menší,“ doplnil.

Značnou část dělostřelecké munice získané pro Ukrajinu českou iniciativou zároveň podle Pellegriniho budou repasovat či produkovat slovenské výrobní závody. Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý oznámil, že první zásilka munice před časem dorazila na Ukrajinu.

  Opozice navrhuje, aby stát dával respirátory zdarma

Podle Pellegriniho jsou Pavlovy názory na konflikt na Ukrajině velmi pragmatické, střízlivé a odpovídající realitě. „Slovensko se svými výrobními kapacitami výrazně přispěje k úspěchu české muniční aktivity, protože Slovensko znásobilo produkci v továrnách, kde se vyrábí a repasuje munice požadovaných kalibrů,“ dodal.

Koncem května premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že na iniciativu dosud přispělo 15 zemí EU a Severoatlantické aliance (NATO) přes 1,6 miliardy eur (39,5 miliardy korun). Memoranda s Českem podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) podepsalo k druhé polovině června 18 zemí, naposledy Island. Ukrajina by měla podle prohlášení vládních politiků dostat do konce roku asi půl milionu kusů munice, další zásilky mají dorazit v červenci.

V souvislosti s červencovým summitem NATO, kterého se zúčastní Pavel i Pellegrini, český prezident uvedl, že bude podporovat to, aby aliance nově definovala svůj přístup k Rusku, které podle něj do budoucna bude představovat největší bezprostřední bezpečnostní hrozbu pro Evropu. Shoda podle něj bude na potřebě kontinuální podpory Ukrajiny, protože není jiné cesty jak uhájit ukrajinské území a nezávislost.

„V případě, že bychom Ukrajinu přestali podporovat, Ukrajina ve vztahu k Rusku nebude mít tolik zdrojů. Mohla by velice rychle utrpět porážku. Ta by se mimořádně negativně projevila i v našich zemích jak velkou migrační vlnou, tak ekonomickými i bezpečnostními problémy,“ doplnil. „Paralelně s tím ale musí probíhat snaha o mírový proces,“ dodal Pavel.

Někteří politici v obou zemích podle něj dávají do popředí snahu o mír a méně akcentují podporu Ukrajiny. Všichni soudní ale podle něj chápou, že obě tyto části jsou důležité. „Do té doby než bude Rusko ochotno vlivem třeba Číny, nebo situace na bojišti usednout k jednacímu stolu bez předchozích podmínek, které by takové jednání vylučovaly,“ poznamenal. Veškeré dosavadní ruské návrhy jsou podle něj v podstatě bezpodmínečnou kapitulací.

  Trestní oznámení Hamáčka na reportáž o handlu s Ruskem jde za NCOZ

„Slovenská republika bude na summitu velmi konstruktivním partnerem a nebude blokovat žádná rozhodnutí, která mají být v rámci agendy schválená,“ poznamenal Pellegrini. Zopakoval postoj, že Slovensko nevyšle na ukrajinské území žádného svého vojáka.

Pellegrini chápe reakci politiků ohledně přístupu k výrokům schvalujícím atentát

Pellegrini chápe reakci slovenských politiků na konstatování, že česká strana nebude v případě výroků schvalujících atentát na slovenského premiéra Roberta Fica postupovat tak razantně. Řekl to na tiskové konferenci po jednání s prezidentem Pavlem.

Pellegrini řekl, že postup české policie mu nenáleží hodnotit. Slovenská policie podle něj situaci řeší rázně. „Chápu reakci slovenské politické scény, když v Česku bylo konstatováno, že česká strana nebude v takovém případě postupovat tak razantně, jako slovenská,“ řekl Pellegrini. Jde ale podle něj o rozhodnutí české strany.

Poslanecký klub nejsilnější slovenské vládní strany Směr-SD premiéra Fica dnes kritizoval postup české policie, která podle něj odmítla stíhat autory příspěvků na sociální síti schvalující květnový atentát. Ke kritice se posléze přidal i úřad slovenské vlády. České policejní prezidium v reakci uvedlo, že policie je vázána příslušnými právními předpisy.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com