Řada lídrů EU chce rychlou dohodu o šéfech institucí, Meloniové a Orbánovi vadí

Dohoda o rozdělení vedoucích postů v institucích Evropské unie by neměla obcházet Itálii, zároveň je však důležité uzavřít ji co nejdříve. Před začátkem unijního summitu se na tom shodli německý kancléř Olaf Scholz a polský premiér Donald Tusk. Italská premiérka Giorgia Meloniová ve středu kritizovala dohodu, která zajišťuje další mandát současné předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové. Stejně tak se dnes proti úmluvě předjednané diplomaty postavil maďarský premiér Viktor Orbán, podle kterého nerespektuje rozložení sil v Evropském parlamentu.

Dohoda evropských lidovců, socialistů a liberálů počítá s pokračováním lidovkyně von der Leyenové v pozici šéfky unijní exekutivy. Předsedou Evropské rady, tedy předsedajícím unijních summitů, by se měl stát portugalský socialistický expremiér António Costa a šéfkou unijní diplomacie liberální estonská premiérka Kaja Kallasová.

Meloniové i Orbánovi vadí, že trojice stran obešla konzervativce, kteří po eurovolbách početně převýšili liberály a stali se třetí nejsilnější frakcí v EP. „Je to stranicky vytvořená dohoda. Ostudná,“ řekl před začátkem summitu Orbán. Meloniová prohlásila, že dohoda trojice stran obešla některé větší síly v europarlamentu a bude se opírat o křehkou většinu.

Český premiér Petr Fiala, jehož ODS se řadí do konzervativní frakce stejně jako Meloniové strana Bratři Itálie, hovořil před summitem o nutnosti hledání vyvážené dohody. „Je potřeba zohledňovat většinu, jaká se po evropských volbách v Evropském parlamentu může vytvořit,“ prohlásil v narážce na očekávanou většinu zmíněných tří frakcí. Kromě politické vyváženosti je podle něho důležitá i vyváženost zastoupení jednotlivých částí Evropy ve vedoucích funkcích, což podle něj navržené rozdělení odráží.

Scholz a Tusk před začátkem summitu dali najevo, že stojí o to, aby pakt podpořila i Itálie. „Budeme o tom pečlivě a férově diskutovat. Všech 27 zemí je stejně důležitých,“ řekl novinářům německý kancléř, jehož strana patří mezi evropské socialisty.

  Trump má USA za zemi posetou teroristy a imigranty z blázinců

„Bez Itálie není Evropa,“ prohlásil zase polský premiér náležící mezi evropské lidovce.

V zákulisí se hovoří o tom, že by za podporu dohody mohl Řím od von der Leyenové dostat vlivný post výkonného místopředsedy komise. Zatímco na unijním summitu stačí von der Leyenové souhlas kvalifikované většiny prezidentů a premiérů, který i bez Itálie či Maďarska patrně získá, v Evropském parlamentu je situace složitější. Pokud by ji jednomyslně nepodpořily všechny tři zmíněné frakce, u nichž se dá očekávat ne zcela jednotné hlasování, potřebovala by i část hlasů Meloniové konzervativců nebo zelených.

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová po dnešním krátkém jednání s lídry zemí řekla, že doufá v dohodu o vrcholných funkcích během tohoto summitu. To by EP umožnilo hlasovat o důvěře vůči šéfce EK na plenární schůzi v polovině července, uvedla. Pokud by do té doby nebylo rozdělení vrcholných funkcí jasné, parlament by předsedkyni komise schvaloval až v září, což by mohlo zdržet výběr jednotlivých komisařů. Právě evropské lidovkyni Metsolaové má zmíněná dohoda zaručit dalšího dva a půl roku v čele EP.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com