Bartoš: Vláda si uvědomuje dřívější chyby u výdajů na digitalizaci

Vláda si je vědoma toho, že se v minulosti peníze na digitalizaci státu nevydávaly vždy maximálně účelně, a snaží se trend změnit. V reakci na závěry Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) o využívání peněz na modernizaci státní správy v letech 2015 až 2022 to dnes novinářům řekl vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Za významný posun považuje vytvoření Digitální a informační agentury (DIA), která podle něj modernizaci státní správy posouvá vpřed.

Podle závěrů NKÚ ministerstvo vnitra, pod něž digitální agenda v minulosti spadala, vynaložilo v letech 2015 až 2022 na modernizaci veřejné správy 121,7 milionu korun. Většina navržených opatření však nebyla po šesti letech trvání projektu zavedena do praxe.

Bartoš řekl, že s vytvořením DIA se věci začaly měnit. Agentura podle něj připravuje digitální služby státu tak, aby byly navázané na životní situace občanů, aby fungovaly účelně a úsporně.

Vicepremiér také vyzdvihl evropskou zprávu o digitalizaci, podle níž je Česko v EU nadprůměrné při využívání služeb eGovernmentu. Upozornil také na skutečnost, že se za poslední rok zdvojnásobil počet uživatelů Portálu občana, který umožňuje elektronickou komunikaci se státní správou, a že od počátku letošního roku zhruba půl milionu Čechů začalo vyižívat digitální verzi osobních dokladů, kterou se dá prokazovat z mobilního telefonu.

ČTK

  V pondělí přibylo nejméně nakažených od 6. prosince, kleslo reprodukční číslo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com