Ruští podnikatelé se zbavují hotelů v Karlových Varech. Sankce obchází majetkovými převody

Finanční analytický úřad zaznamenal vyšší počty převodů nemovitostí a firem ovládaných podnikateli z Ruska. Majetku se zbavují kvůli obavám ze sankcí. Třeba v Karlových Varech teď realitní kanceláře nabízejí kromě bytů i hotely a domy za stovky milionů korun.

V Karlových Varech investovali ruští podnikatelé od 90. let miliardy korun. Teď své majetky nabízí realitním kancelářím. „Prodává se pomalu všechno. Rusové, kteří dosud nestihli prodat, ještě prodávají,“ řekl realitní makléř Alexandr Mizjuk.

K prodeji jsou nemovitosti přímo v lázeňském centru i nedaleký hotel Aberg. Za více než sto milionů korun ho nabízí kyperská firma ovládaná rusky hovořícími podnikateli.

Aberg fungoval jako hotel od roku 1997 a podle tajných služeb se v něm scházeli ruští politici s některými ruskojazyčnými podnikateli, kteří měli vazby na organizovaný zločin. U hotelu Aberg je i pravoslavný chrám s představenou z Ruska. „Jezdili sem často i prezidenti, biskupové a patriarchové,“ vyjmenovala představená chrámu svatého Nikolaje jménem Nektárie.

Prodává se i osada z dřevěných srubů u Abergu

Ta se spolu s vedením české pravoslavné církve zhruba před měsícem při jedné z akcí fotila se zástupci proputinovské motorkářské organizace Noční vlci. Na otázku, jaký má názor na ruského vládce Vladimira Putina, odpověděla vyhýbavě: „Co si můžu myslet? Nic. Jak bych ho mohla znát? Dobrý, nebo špatný? Jak to můžu vědět?“

Hotel Aberg dříve vlastnil podnikatel Nikolaj Stěpanov, který načerno postavil nedalekou osadu z dřevěných srubů, která se teď také chystá k prodeji. Areál nyní ovládá podnikatelka, jejíž synové pracují v ruské diplomacii.

Těsně před schválením českého sankčního zákona změnil majitele i karlovarský Moskevský dvůr. Celý hotel vlastnila až do října roku 2022 moskevská radnice, která ho na podzim převedla na jinou ruskou firmu nazvanou Medicinskyj centr.

  Rusové oznámili evakuaci 18 obcí v okupované části Záporožské oblasti

Právě zmíněné majetkové převody mají podle analytiků ztížit dohledávání skutečných majitelů při uplatňování sankcí. „Samozřejmě to činnost komplikuje. V některých případech se nám s tím podaří vypořádat, v některých je to složitější,“ uvedl ředitel Finančního analytického úřadu Jiří Hylmar.

Evropská unie schválila celkem jedenáct sankčních balíčků, ten poslední se týká opatření proti obcházení sankcí, o dalších sankcích by měla EU diskutovat na podzim.

Zdroj: CT24

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com