Desetitisíce lidí i v chladném počasí oslavovaly výročí sametové revoluce

Desetitisíce lidí si v dnešním chladném počasí udělaly čas na to, aby zašly na pražskou Národní třídu a připomněly si 34. výročí sametové revoluce. Skupinky studentů, turistů či rodiny s dětmi pak v pozdním odpoledni zcela zaplnily prostor před Palácem Metro, aby si v symbolickém čase 17.11 vyslechly Modlitbu pro Martu. Letos ji zazpívala herečka a zpěvačka Hana Holišová a doprovodil jí živě malovaný videomapping.

Podle odhadu pořadatelů ze spolku Díky, že můžem přišlo dnes na Národní třídu víc než 80.000 lidí. Policejní mluvčí Jan Daněk ČTK řekl, že policie svůj odhad počtu účastníků nebude zveřejňovat.

Po celé Národní třídě dnes proudily davy lidí, pro které iniciativa Díky, že můžem připravila v rámci pouliční slavnosti Korzo Národní bohatý program. Na své si přišli pamětníci, ale i mladší generace či děti. Vzhledem k nízkým teplotám pak většina návštěvníků slavnosti uvítala stánky nabízející svařené víno, čaj nebo kávu. O velmi přátelské atmosféře svědčilo například i to, že hojná část procházejících využila „obejmutí zdarma“ , které nabízel před Palácem Metro muž s transparentem.

Stejně jako v minulých letech bylo možné na kabátech některých z lidí zahlédnout trikoloru. U stánku poblíž Národního divadla si mnozí vyzvedli „Listopadové noviny“. Podniky rozmístěné na třídě směřující od Vltavy k Václavskému náměstí si nemohly stěžovat na nedostatek zákazníků.

Lidé přišli na Národní třídu zejména zapálit svíčky u pamětní desky 17. listopadu 1989, která připomíná studentský protest vedoucí k pádu totalitního komunistického režimu. V odpoledních hodinách již prostor před budovou, ve které sídlí Česká advokátní komora, připomínal červený svítící palouk. Mezi věnci a květinami hořely stovky svíček.

K poslechu Modlitby pro Martu pod balkonem Paláce Metro se shromáždilo tolik lidí, že zde nebylo možné projít. Dav ihned po začátku písně ztichl, nejznámější část pak zpívala většina lidí spolu s herečkou. Výkon odměnili všichni potleskem.

  Sněmovna chce, aby NKÚ zkontroloval Českou poštu; podpořila kroky vlády i pošty

Lidé si přišli poslechnout i přednášky a diskuse. Dopoledne se mohli příchozí zúčastnit například Sametového brunche a uprostřed ulice posnídat či posvačit při diskusi s přáteli i cizími lidmi. Ve 13:00 zazněla na balkoně Paláce Metro česká státní hymna v podání zpěvačky Annamárii d’Almeidové. Na náměstí Václava Havla si mohli návštěvníci slavnosti poslechnout literární čtení v Obýváku Václava Havla, který je letos věnovaný Olze Havlové k jejím nedožitým 90. narozeninám.

Hymna sametové revoluce, Modlitba pro Martu, zazněla během revolučních dní v podání Marty Kubišové z balkonu Paláce Melantrich. V symbolický čas ji lidé na slavnosti mohou slyšet každoročně.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com