Rusko nehodlá zavřít své okno do Evropy, řekl Putin

Rusko nehodlá zavřít své okno do Evropy. Složité období momentálně prožívá ve vztahu s evropskými elitami, nikoliv však s evropskou společností. Podle agentury TASS to dnes uvedl ruský prezident Vladimir Putin.

„Nechceme s nikým přerušovat vztahy (…) Nic přibouchávat nebudeme, ani dveře, ani okna,“ řekl Putin na mezinárodním kulturním fóru v Petrohradě, který je historicky označován za geografické i kulturní okno Ruska do Evropy či na Západ. „Nemáme žádný konflikt s evropskou společností“, ale „s evropskými elitami prožíváme těžké časy“, dodal.

Evropská unie a řada západních zemí uvalila na Rusko a jeho politiky sankce kvůli ruské agresi proti Ukrajině. Na samotného Putina vydal v březnu Mezinárodní trestní soud (ICC) zatykač v souvislosti s obviněním z válečných zločinů.

Ruský prezident dále uvedl, že pomyslné okno do Evropy by bylo potřeba zavřít v případě špatného počasí. To ale nepanuje, což podle něj dokazují dobré výsledky ruské ekonomiky.

Moskva navzdory sankcím zveřejňuje pozitivní ekonomické údaje, které je však obtížné nezávisle ověřit. Dnes Putin řekl, že hospodářský růst Ruska za letošní rok přesáhne tři procenta. „A teď nebudu říkat, jak je to v evropských zemích, aby to nevypadalo jako arogance nebo vychloubání,“ řekl Putin.

ČTK

  Rusko podle Londýna zesílilo útoky v Donbasu, chce zaměstnat Ukrajince

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com