Zemřel humorista, básník a zpěvák Jan Vodňanský

lidovky.cz/

Ve věku 79 let zemřel ve středu humorista, básník a zpěvák Jan Vodňanský. Příčinou jeho úmrtí byl covid-19. O podobě posledního rozloučení rodina zatím nejednala. ČTK to dnes řekl syn zesnulého Tomáš Vodňanský. Jan Vodňanský tvořil dlouhá léta autorskou dvojici s hudebníkem Petrem Skoumalem.

„Táta včera zemřel na covid, pozitivní test vyšel v den očkování, které už nemohl dostat, pak to bylo celý děsně rychlý. Tak možná si už kdesi s Petrem Skoumalem dávají po letech Maršály. Ty vlny laskavé radosti a humoru tu budou chybět,“ uvedl Tomáš Vodňanský na facebooku.

Vodňanský se narodil 19. června 1941. Vystudoval ekonomiku a organizaci strojní výroby a získal titul inženýr. Zároveň externě vystudoval filozofii a historii. Ve dvojici se Skoumalem bavil publikum od roku 1963 až do začátku 80. let, kdy se dvojice rozpadla těsně předtím, než úřady stihly vydat úplný zákaz jejich společného vystupování. Populární byl zejména jejich celovečerní program v Činoherním klubu S úsměvem idiota. K nejslavnějším písním dvojice patří Jak mi dupou králíci, Mauglí, Maršálové, Ukolébavka pro hysterku, Markýz de Sade, Horké letní odpoledne nebo Králíci pokusný.

Vedle psaní textů založených na absurdním humoru se Vodňanský věnoval také tvorbě pro děti.

Vodňanský se vyjadřoval k aktuálním politickým tématům. V roce 2003 podepsal prohlášení S komunisty se nemluví a v roce 2009 se v rozhlasovém dokumentu Král na hrad přihlásil k monarchismu.

Autor: ČTK

  V úterý přibylo 237 nakažených, kleslo reprodukční číslo i incidence

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com