Persona non grata. Polsko a Bělorusko si vzájemně vyhostily diplomata

Polsko a Bělorusko si vzájemně vyhostily po jednom diplomatovi z každé strany. Polsko vyhostilo i ruského generálního konzula v Poznani, a to kvůli nerespektování protiepidemických opatření.

„V reakci na nepřátelský a neodůvodněný postup běloruských úřadů Polsko uznalo za personu non grata diplomata z běloruského velvyslanectví ve Varšavě,“ uvedl na twitteru náměstek polského ministra zahraničí Marcin Przydacz.

Bělorusko v úterý prohlásilo polského konzula v Brestu za nežádoucí osobu, protože se v Brestu zúčastnil neoficiální oslavy „proklatých vojáků“, tedy protikomunistických partyzánů, kteří za druhé světové války a po ní bojovali proti německé i sovětské okupaci.

Jejich působení ale nebudí jen obdiv, protože se často dopouštěli násilí a útočili na všechny, kdo nepatřili k Polákům.

Bělorusko tyto polské odbojáře klade na roveň nacistickým okupantům a kolaborantům, stejně jako to dříve činil Sovětský svaz.

Mluvčí polského ministra pro koordinaci zpravodajských služeb Stanislaw Žaryn prozradil, že Polsko označilo jako nežádoucí osobu také ruského generálního konzula v Poznani Igora Oščepkova, a to kvůli tomu, že představoval zdravotní riziko pro své okolí.

Podle televizní stanice TVP Info byli diplomat i jeho dcera na konci ledna pozitivně testovaní na koronavirus, ale nedodržovali karanténu a pohybovali se na veřejnosti. Nakažený ruský diplomat například monitoroval poznaňskou demonstraci za propuštění Alexeje Navalného a mohl nakazit stovky lidí.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/

  Orbán: Maďarsko možná příští týden začne očkovat ruskou vakcínou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com