EU uvalí sankce na šest osob a firmu za otravu Navalného

Evropská unie uvalí sankce na šest lidí a jednu firmu, které shledala zodpovědnými za otravu ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Informovala o tom dnes s odvoláním na unijní zdroje agentura AFP. Podle ní opatření začne platit ve čtvrtek. Rusko slíbilo symetrickou odpověď.

Seznam má být publikován ve čtvrtek v úředním věstníku EU. Členské státy se v pondělí shodly na přijetí sankcí proti skupině ruských občanů v souvislosti s otravou Navalného. Zbývalo pouze schválit konečnou podobu sankčního seznamu na základě návrhu Německa a Francie, který počítal s potrestáním osob zodpovědných za použití nervově paralytické látky novičok. Právě tou byl podle Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) Navalnyj v Rusku v srpnu otráven.

Podle AFP bude osobám na seznamu odepřena možnost cestovat do EU a jejich majetek na území unie bude zmražen. Šestice osob a obchodní společnost doplní seznam z roku 2018, který EU schválila v souvislosti s použitím chemických zbraní v Sýrii. V něm dosud figuruje osm jmen, včetně čtyř Rusů, a výzkumné centrum v Sýrii.

Moskva dlouhodobě tvrdí, že s otravou nemá nic společného, na výzvy EU ke spolupráci při vyšetřování však dosud nezareagovala. Viní naopak Německo, kam byl Navalnyj převezen na léčení, že odmítá poskytnout důkazy o použití novičoku.

„Němci bez ohledu na všechny mezinárodněprávní povinnosti nyní nehodlají předložit jakákoliv fakta. Odpovíme zrcadlově, podle diplomatických zvyklostí,“ citovala agentura Interfax z prohlášení šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova v ruském rádiu. Již v úterý Lavrov prohlásil, že Moskva by mohla kvůli sankcím za otravu Navalného na určitou dobu zmrazit kontakty s EU.

Autor: ČTK

  Summit G20 se věnuje klimatu a také zdravotní a ekonomické krizi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com