Zelenskyj poprvé od začátku invaze vyjel mimo Kyjev na frontu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli navštívil ukrajinské vojáky na frontě v Charkovské oblasti a tamní správní metropoli. Oznámila to ukrajinská prezidentská kancelář. Jde o první oficiální cestu Zelenského mimo Kyjevskou oblast od začátku ruské invaze na Ukrajinu, uvedla agentura Reuters.

„Riskujete své životy za náš všechny a za svou vlast,“ poděkoval ukrajinský prezident vojákům, kterým u příležitosti návštěvy předal dary a vyznamenání.

Zelenskyj se na severovýchodě země setkal i s vedením Charkovské oblasti, které ho informovalo, že 31 procent oblasti je pod kontrolou ruských jednotek. Pět procent se podařilo ukrajinským vojákům dobýt zpět.

„Kvůli pokračujícímu ostřelování stále ještě nemůžeme plně zkontrolovat některá osvobozená města, plně odminovat území a začít s obnovou kritické infrastruktury,“ řekl prezidentovi oblastní gubernátor Oleh Syněhubov.

V Charkově, druhém největším ukrajinském městě ležícím jen pár desítek kilometrů od ruských hranic, Zelenskyj navštívil zničené obytné budovy.

Ruští vojáci ostřelovali Charkov od zahájení invaze, tedy od 24. února. V polovině května se začali stahovat a frontová linie se posunula dál od města, uvedl tehdy charkovský starosta Ihor Terechov. Dne 16. května se pak ukrajinské armádě podařilo ruské jednotky zatlačit až k ruské hranici.

Nejtěžší boje na východě Ukrajiny se teď podle ruskojazyčné verze serveru BBC odehrávají v Luhanské oblasti, kde se ruské jednotky pokoušejí obklíčit a dobýt města Severodoněck a Lysyčansk.

  Lidé v Buči se snaží zase žít. Někteří ale mají doma pořád sbalené batohy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com