Existují náznaky, že se situace v Čečensku vymkla kontrole a Putin se bojí Kadyrova – Meduza

Vše nasvědčuje tomu, že se situace v Čečensku vymyká kontrole Kremlu, což potvrzují i odpovědi mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova pro média, uvedla ruská opoziční publikace Meduza.

Dmitrij Peskov: Je pravda, že Putin včera večer přijal v Kremlu čečenského vůdce Kadyrova. Jednali o hospodářských záležitostech a sociálně-ekonomickém rozvoji republiky. Kadyrov přišel s konkrétními otázkami ohledně ekonomických projektů. Byly projednány. Diskutovaná témata se týkala mimo jiné práce orgánů činných v trestním řízení. To je vše, co vám mohu z tohoto setkání říci.

TASS: Řekl jste, že se dotkla témat spojených s prací strážců zákona. Mohl byste říci konkrétněji, zda se diskutovalo o rodině Jangulbajevových?

Dmitrij Peskov: Uvedl jsem znění tohoto rozhovoru, které jsem mohl uvést. Nemám, co bych dodal.

„Meduza: Řekněte mi, prosím, proč Kreml stále ignoruje téma rodiny Jangulbajevových a vyhrožování novinářům a obráncům lidských práv? Vedení celého regionu již čtrnáct dní velmi znepokojivě vyhrožuje, a nyní dokonce mobilizuje polovinu mužské populace republiky, a Vladimir Putin se nadále tváří, že se ho tento příběh netýká a že Kreml vůbec nezajímá.

Dmitrij Peskov: Opakuji, že jsem ve včerejším rozhovoru řekl, co jsem mohl. K tomu, co bylo řečeno, nemám co dodat.

„Meduza: Včera jste slíbil, že o výzvě Echa Moskvy ohledně vyhrožování novinářům budete informovat prezidenta. Jaká je reakce prezidenta?

Dmitrij Peskov: Tento slib jsme dodrželi. Předseda obdržel odpovídající písemnou zprávu.

„Meduza“: Požádá orgány činné v trestním řízení, aby se zabývaly situací kolem vyhrožování novinářům?

Dmitrij Peskov: To vám teď nemohu s jistotou říct. Na tuto otázku nemám odpověď.

Bloomberg: Jednoduchá otázka: bojí se Putin Kadyrova?

Dmitrij Peskov: Proč by se měl Putin bát hlavy ruského regionu? Nerozumím vaší otázce.

  Polský premiér odjel do Kyjeva, jednat bude o vojenských otázkách či energetice

Bloomberg: No, protože my se vás na tuto poměrně komplikovanou situaci ptáme už delší dobu, a přesto neexistuje žádná přímá odpověď, žádná prezidentská reakce na takové věci, na které, kdyby přišly od jakéhokoli jiného lídra ruského regionu, by Kreml s největší pravděpodobností vydal stanovisko.

Dmitrij Peškov: Těžko chápu vaši otázku. A znovu chci říci, že jsem vám poskytl informace o proběhlé schůzce. Přečtěte si tyto tři návrhy, které jsem vám dal. Nemám, co bych dodal.

„Jekho Moskvy: Řekněte mi, mluvil prezident Putin s vedoucími ostatních federálních úřadů a bezpečnostních agentur, které jsou zodpovědné za udržování pořádku v Čečenské republice? Obrátil se na generální prokuraturu, která v této věci obdržela stížnosti, na ministerstvo vnitra? Nebo s nimi o otázkách týkajících se Čečenské republiky nejednal?

Dmitrij Peskov: Mohu vám pouze říci, že prezident Putin je v každodenním kontaktu s vedoucími představiteli orgánů činných v trestním řízení.

„Jekho Moskvy: Jak ale prezident Putin hodnotí, zda je situace v Čečensku nyní pod kontrolou, nebo ne? Co se tam děje, děje se to s vědomím a souhlasem federálních orgánů, nebo se tam situace nějak vymkla kontrole?

Dmitrij Peskov: Ne, rozhodně nesouhlasím s tím, že se tamní situace vymkla kontrole. Je subjektem Ruské federace. Nemám, co bych dodal.

„Jekho Moskvy: Takže to, co se tam děje, se děje s vědomím a souhlasem federálního centra?

Dmitrij Peskov: Ne, to nemůžete říct. Každý region má svůj vlastní program.

„Jekho Moskvy: Ale někdy, když se v Moskvě konala nepovolená několikatisícová shromáždění, se tu objevuje „hygienický případ“. Včera se v Čečensku, jak tvrdí úřady, konalo shromáždění 400 tisíc lidí. A zdá se, že Rospotrebnadzor si na nikoho nestěžuje.

Dmitrij Peskov: Podívejte, vy jste média, máte právo tomu věnovat pozornost.

  Ruská armáda oznámila cíl získat jih Ukrajiny a spojnici s Podněstřím

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com