Johnson v telefonátu s Putinem vyjádřil znepokojení nad ruskou aktivitou

Britský premiér Boris Johnson v dnešním telefonátu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem vyjádřil znepokojení nad ruskou „nepřátelskou“ aktivitou u ukrajinských hranic. Oba lídři se ale shodli, že prohloubení závažnosti situace není v ničím zájmu, uvedla podle agentury Reuters premiérova kancelář.

„Premiér zdůraznil, že jakékoli další narušení celistvosti ukrajinského území by bylo tragickou chybou,“ sdělila Johnsonova kancelář v prohlášení. Šéf britského kabinetu také zdůraznil potřebu dialogu a diplomacie a nutnost zahrnout Ukrajinu do jednání.

Putin pak podle agentury TASS Johnsonovi řekl, že Severoatlantická aliance nereagovala adekvátně na požadavky Moskvy týkající se zajištění ruské bezpečnosti. Ruský prezident v rozhovoru rovněž obvinil Kyjev ze systematického porušování minských mírových dohod z roku 2015, které mají vyřešit konflikt na východní Ukrajině mezi ukrajinskými silami a proruskými separatisty.

V úterý jednal Johnson v Kyjevě s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Britský premiér přiletěl na Ukrajinu s cílem podpořit její vedení v situaci, kdy Rusko u ukrajinských hranic shromáždilo přes 100.000 vojáků.

Moskva v závěru loňského roku mimo jiné vyzvala Washington, aby zaručil, že nepřipustí další rozšíření NATO o země východní Evropy včetně Ukrajiny a nebude na území členských zemí poblíž Ruska rozmisťovat zbraňové systémy. Jak USA, tak NATO ale ruský požadavek týkající se vstupu Ukrajiny do Severoatlantické aliance razantně odmítly a podle Moskvy nereagovaly uspokojivě ani na další body ruské žádosti.

Autor: ČTK

  Putin obhajoval vyslání ruských vojáků do Kazachstánu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com