Polský premiér Tusk přijel do Kyjeva, sejde se se Šmyhalem a Zelenským

Polský premiér Donald Tusk dnes přijel do Kyjeva, uvedla jeho kancelář na sociální síti X. Čeká ho kromě jiného schůzka se šéfem ukrajinské vlády Denysem Šmyhalem a ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Tuskův proevropský kabinet je ve funkci od minulého měsíce, kdy po osmi letech vystřídal u kormidla moci národní konzervativce.

Polsko platí za klíčového spojence Ukrajiny. Od začátku ruské invaze dodává napadené zemi vojenskou pomoc, poskytuje útočiště milionům válečných uprchlíků. Přes jeho území, přes letiště v Rzeszówě, ale i po železnici, proudí na Ukrajinu vojenská pomoc od západních spojenců.

V posledních měsících ovšem na vztahy mezi Kyjevem a Varšavou vrhly stíny protesty polských zemědělců kvůli dovozu ukrajinských zemědělských produktů nebo blokáda hraničních přechodů polskými autodopravci, kteří tak dávali najevo odpor vůči konkurenci z Ukrajinou.

Polsko a Ukrajinu v uplynulých letech rozděloval také pohled na některé historické události, zejména na volyňský masakr z dob druhé světové války.

ČTK

  Severní Korea odpálila mezikontinentální balistickou raketu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com