Na konferenci k výročí vstupu ČR do EU vystoupí Fiala či lídři stran

První větší oficiální akcí k letošnímu 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie je konference s názvem 20 let tvoříme Evropu, která se dnes uskuteční v pražském Lichtenštejnském paláci. Promluví na ní premiér Petr Fiala (ODS), všichni dosavadní čeští eurokomisaři nebo zástupci většiny parlamentních stran.

Po úvodních projevech ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN), předsedy vlády Fialy a eurokomisařky Věry Jourové se uskuteční tři diskusní bloky. V prvním se dosavadní čeští eurokomisaři Jourová, Štefan Füle, Vladimír Špidla a Pavel Telička budou zabývat přínosy EU vůči ČR a naopak.

V druhém bloku, který se bude týkat dopadů dvou dekád členství v EU na českou ekonomiku a společnost, promluví například prezidentův poradce a bývalý ministr životního prostředí Ladislav Miko nebo prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj.

O budoucnosti Česka v sedmadvacítce pak budou ve finální diskusi debatovat předsedkyně TOP 09 a Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Eva Decroix a místopředseda STAN Lukáš Vlček.

K 20 letům ČR v EU se letos uskuteční řada akcí, například další konference na Pražském hradě nebo koncert České filharmonie v pražském Rudolfinu. Česko do unie vstoupilo 1. května 2004.

ČTK

  Do registru k očkování proti covidu se začali hlásit zdravotníci

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com