Státy G7 podpořily humanitární pauzy k zajištění pomoci civilistům v Pásmu Gazy

Ministři zahraničí skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 na závěr schůzky v japonské metropoli Tokiu vydali společné prohlášení, v němž podpořili „humanitární pauzy a koridory“ umožňující dodávky pomoci palestinským civilistům v Pásmu Gazu. V komuniké rovněž odsoudili palestinské radikální hnutí Hamás a potvrdili právo Izraele na sebeobranu v souladu s mezinárodním právem, přičemž zároveň zdůraznili význam ochrany civilistů. Informovaly o tom dnes světové agentury.

Podle nich bylo dosažení jednotného postoje k nynějšímu konfliktu na Blízkém východě pro státy G7 složitější než najít společný hlas ohledně války na Ukrajině. V prohlášení se země skupiny G7 snaží vyvážit kritiku útoků Hamásu na Izrael a zároveň podpořit naléhavou akci na pomoc civilistům v Pásmu Gazy, kde chybí potraviny, voda, lékařská péče i obydlí, píší agentury.

Nejnovější konflikt na Blízkém východě rozpoutal 7. října Hamás brutálním útokem na izraelské území, při němž ozbrojenci podle izraelských zdrojů pozabíjeli na 1400 lidí, převážně civilistů, a nejméně 240 dalších unesli. Izrael reagoval intenzivním bombardováním Pásma Gazy, ovládaného Hamásem, odstřihl pásmo od dodávek elektřiny, paliv, potravin a vody a následně spustil i pozemní operaci. Palestinské zdravotnické úřady, které v pásmu kontroluje Hamás, dnes oznámily, že počet obětí izraelských úderů již přesáhl 10.500.

Šéf americké diplomacie Antony Blinken a jeho kolegové z Británie, Kanady, Francie, Německa, Japonska a Itálie v dnešním prohlášení podpořili krátkodobé humanitární pauzy, které by kromě dopravy pomoci do Pásma Gazy měly také umožnit civilistům odejít z ohrožených oblastí.

Izrael, stejně jako USA a některé další západní země, odmítají výzvy arabských států k příměří v Gaze, které by podle nich umožnilo Hamásu se přeskupit. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu rovněž minulý týden po jednání s Blinkenem prohlásil, že Izrael podmiňuje jakékoliv všeobecné příměří propuštěním unesených rukojmí. Podle Netanjahua je ale Izrael ochoten podle okolností zvážit občasné humanitární pauzy pro doručení pomoci či odchod rukojmí.

  Spojené státy ukončily vyšetřování Česka kvůli plánované digitální dani, protože ji ještě nezavedlo

Prohlášení bez dalších podrobností obsahuje také výzvu k „mírovému procesu“ a zdůrazňuje, že „jedinou cestou ke spravedlivému, trvalému a bezpečnému míru“ zůstává dvoustátní řešení. To předpokládá vznik samostatného palestinského státu po boku Izraele.

Šéfové diplomacií G7 v dnešním prohlášení dále uvedli, že země G7 využívají sankce a další opatření, aby zabránili financování Hamásu. Írán vyzvali, aby nepodporoval hnutí Hamás a Hizballáh a nepodnikal žádné kroky, které by vedly k destabilizaci Blízkého východu. Kritizovali také „nárůst násilností radikálních židovských osadníků proti Palestincům“, jež jsou podle ministrů „nepřijatelné, narušují bezpečnost na Západním břehu Jordánu a ohrožují naděje na trvalý mír“.

Prohlášení také obsahuje ujištění G7 o trvající podpoře Ukrajiny v jejím boji proti ruské agresi, potřebu jednat s Čínou o sporných otázkách a odsouzení severokorejských raketových testů a dodávek severokorejských zbraní do Ruska.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com