Prodlouží se nouzový stav? Jednají poslanci

Poslanci v pátek posoudí žádost vlády o prodloužení nouzového stavu o měsíc do 3. prosince v souvislosti s epidemií koronaviru. Očekává se, že opozice prodloužení umožní, není ale jisté, na jak dlouho. Jednání dolní komory, které začalo v 9 hodin, Novinky nabízejí živě.

Jako první bod programu mají poslanci schválení jednorázového příspěvku důchodcům ve výši 5000 korun. Podle návrhu kabinetu mají příspěvek dostat starobní důchodci i lidé s invalidní nebo s pozůstalostní penzí v prosinci. Celkové náklady se odhadují na 15 miliard korun.Na začátku projednávání vystoupila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která požádala o podporu vládní předlohy. „Rozhořely se diskuze o tom, zda si peníze senioři zaslouží nebo ne. Solidarita v době krize je naprosto zásadní. Přes vládní programy pomáháme všem, kteří byli poškozeni,“ uvedla u řečnického pultíku.Slova se však ujala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která podotkla, že podnikatelé o své peníze narozdíl od důchodců přišli. „Jdeme na dluh. Takže chci podpořit hlavně to, abychom měli na důchody i v příštích letech,” řekla opoziční politička. Jednorázový příspěvek následně přirovnala k ”mejdanu na rozloučenou” a zároveň připomněla stále chybějící důchodovou reformu.

Jako další na pořadu schůze by měli poslanci řešit nouzový stav.

Stávající nouzový stav platí od 3. října do úterý 3. listopadu. Kabinet ho chce prodloužit, protože jsou na něj navázána některá vládní krizová opatření, jejichž platnost chce kabinet udržet.V režimu nouzového stavu může vláda na základě krizového zákona zavádět přísnější opatření včetně plošných zásahů do základních práv, pro která nestačí rozhodnutí ministra zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Rozsah omezení však musí být předem vymezen.Nouzový stav je možné vyhlásit nejdéle na 30 dnů, s následným prodloužením musí souhlasit Poslanecká sněmovna.Na jaře v Česku platil kvůli šíření koronaviru nouzový stav od 12. března do 17. května, po souhlasu dolní komory se tehdy prodlužoval dvakrát.

  Ve čtvrtek bylo opět méně případů než před týdnem, PES stále 57

Poslanci by v pátek také mohli z podnětu opozičních lidovců debatovat o otrávení řeky Bečvy.

Zdroj: https://www.novinky.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com