Pavel: Rusko nemá motivaci jednat, stále míní, že může dosáhnout svých cílů

Rusko zatím nedospělo k závěru, že by nemohlo svých cílů na Ukrajině dosáhnout vojenskou silou. Nemá tak motivaci usednout k jednacímu stolu. Prezident Petr Pavel to dnes řekl Českému rozhlasu Radiožurnálu.

Dosavadní ruské návrhy na ukončení války byly podle Pavla ultimativní a znamenající bezpodmínečnou kapitulaci Ukrajiny, nikoli solidní podklady pro mírové jednání. Rusko se bude nadále snažit dosáhnout teritoriálních úspěchů, míní. Podle prezidenta je důležitá podpora Ukrajiny do té míry, že Rusko pochopí, že jedinou cestou k ukončení konfliktu je jednání, nikoli další pokračování bojů.

Rusko podle něj nedosáhlo žádných výraznějších teritoriálních úspěchů a ani se nerýsuje žádný náznak strategického průlomu. Má ale stále více zdrojů než Ukrajina. Napadená země ovšem svým přístupem, hrdinstvím vojáků i civilistů dokazuje, že má odhodlání i šanci se bránit, míní Pavel.

Situace na bojišti se podle Pavla nevyvíjí ve prospěch ani jednoho z účastníků konfliktu. I přes veškerou pomoc je pravděpodobné, že v krátkém časovém horizontu Ukrajina nebude schopna osvobodit všechna svá okupovaná území, řekl prezident. Spíše se podle něj dá očekávat, že v budoucnu se při jednání dospěje k určitému kompromisu, a je také možné, že část ukrajinského území bude dočasně okupována Ruskem.

Rusko podle Pavla nepochybně vkládá naději především do amerických prezidentských voleb a vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Čas zbývající do voleb je podle prezidenta důležité využít v maximální možné míře k posílení pozice Ukrajiny, aby v případě, že nastanou nějaká jednání, do nich vstupovala v co nejsilnější pozici.

Jedním z úkolů summitu Severoatlantické aliance (NATO), který se příští týden uskuteční ve Washingtonu, bude podle Pavla zadání k vytvoření komplexní strategie a přístupu ve vztahu k Rusku. Země se podle něj chová k alianci jako k nepříteli a představuje v současnosti největší bezpečnostní hrozbu pro Česko i Evropu. To se podle Pavla musí odrazit ve všech strategických dokumentech aliance.

  Fiala s Michelem hovořil o nutnosti jádra i přípravách předsednictví

„Ve Washingtonu by neměla být odsouhlasena nějaká jednotná platforma, ale mělo by být odsouhlaseno zadání vypracovat strategický politický přístup k Rusku, což bude nějakou dobu trvat. Odsouhlasení konkrétního dokumentu bude zřejmě předmětem až dalšího summitu nebo některého z ministerských jednání,“ dodala hlava státu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com