Vláda opětovně navrhne povýšit šéfa BIS Koudelku na generála

Vláda příští týden projedná návrh povýšit ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku do generálské hodnosti. Mluvčí vlády Václav Smolka to sdělil serveru Blesk.cz. Bývalý prezident Miloš Zeman návrh kabinetu týkající se šéfa kontrarozvědky sedmkrát odmítl, nynější prezident Petr Pavel dříve avizoval, že návrhu vyhoví.

Kabinet má na programu dva návrhy na jmenování do hodnosti brigádního generála, jeden předkládá premiér Petr Fiala (ODS), druhý ministerstvo spravedlnosti. „Ano, mohu potvrdit, že jedním ze dvou navržených je jméno ředitele BIS, pana Michala Koudelky,“ sdělil Blesku Smolka. Druhým navrženým je pak ředitel valdické věznice Jiří Mach, odpověděl na dotaz ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Bývalý prezident Zeman byl ke Koudelkovi a k celé BIS silně kritický a opakovaně ho generálem odmítl jmenovat. Příslušné návrhy na povýšení mu předložila Fialova vláda, ale i předchozí kabinet Andreje Babiše (ANO). Při poslední příležitosti loni v říjnu už kabinet Koudelku nenavrhoval s tím, že počká na březnový konec Zemanova mandátu.

Pavel už dříve avizoval, že návrh nebude na rozdíl od Zemana blokovat. „Plukovníka Koudelku samozřejmě do generálské hodnosti budu jmenovat při nejbližší možné příležitosti, protože mám za to, že si to svojí prací už dávno zasloužil,“ řekl Pavel koncem ledna České televizi.

Koudelka se narodil v roce 1965, vystudoval České vysoké učení technické. Je dlouholetým pracovníkem kontrarozvědky, v tajných službách je od roku 1992. Deset let vedl odbor kontrašpionáže. Ředitelem BIS ho v roce 2016 poprvé jmenovala vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD), vystřídal dlouholetého šéfa BIS Jiřího Langa. Po skončení mandátu byl řízením BIS krátce pouze pověřen, plnohodnotně se postu ujal znovu loni v únoru.

O řediteli valdické věznice Machovi ministerstvo v předkládací zprávě k návrhu uvedlo, že se svou odbornou činností výrazným způsobem zasazuje o zlepšování pracovních a služebních podmínek pro zaměstnance Vězeňské služby. „Svým osobním příkladem se dlouhodobě podílí na stabilizaci věznice. Celou svoji profesní kariéru ve Vězeňské službě ČR se profiluje svou pracovitostí, kompetencemi a vysokým morálním kreditem,“ napsal úřad.

  Jurečka: Podstatná jednání o konsolidačním balíčku by měla být tento týden

Mach při práci v bezpečnostním sboru vystudoval sociální pedagogiku na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. U Vězeňské služby začínal v roce 1994 jako strážný v Mírově, kde se postupně vypracoval na zástupce ředitele. Valdickou věznici řídí od roku 2011.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com