Volby 2022: Kdo, kdy a kde může volit? Co dělat, když nebudu moct do volební místnosti?

Českou republiku v pátek a v sobotu čekají volby do zastupitelstev obcí a třetiny Senátu. Pokud se voliči nemohou dostavit do volební místnosti, stejně jako u jiných voleb si budou moci zažádat o přenosnou volební urnu. Voličský průkaz ale v komunálních volbách vyřídit nelze. Ten bude možné využít jen pro hlasování o kandidátech do Senátu. Ze zahraničí letos nepůjde volit vůbec, stejně jako se nepočítá s covidovými drive-in volebními místnostmi.

Voličské průkazy jen pro senátní volby

Pro komunální volby si o voličský průkaz zažádat nelze, lidé tak mohou volit pouze v místě svého trvalého bydliště. Pro senátní volby možnost voličského průkazu zůstává, i tak ale může volič vybírat pouze senátora ze svého volebního obvodu, ačkoli bude mít možnost volit v jiné volební místnosti či obci.

O voličský průkaz pro senátní volby si mohl každý požádat do 16. září 16:00 na svém obecním úřadě, a to buď písemně, nebo pomocí datové schránky. Pro osobní žádost o voličský průkaz je lhůta prodloužena do 21. září také do 16:00. Voličský průkaz pak voliči vydá úřad osobně nebo zašle poštou.

Ministerstvo vnitra spustilo k volbám informační kampaň v podobě vzdělávacích videí. „V loňském roce se nám videa osvědčila, proto jsme se rozhodli je natočit i pro tyto volby. Nechtěli jsme ale zůstat jen u toho, a proto jsme připravili mini kampaň, která má podpořit jejich šíření. Chceme, aby se informace dostaly k co nejvíce lidem,“ uvedl náměstek ministra vnitra Petr Vokáč.

Ze zahraničí volit nelze

Na rozdíl od prezidentských voleb a voleb do Poslanecké sněmovny komunální ani senátní volby neumožňují volbu ze zahraničí. Nebude se tak volit na zastupitelských úřadech a pro odevzdání hlasů v letošních volbách je tak nezbytné se v jednom ze dnů voleb dostavit na území České republiky.

  Na kolejích VŠ zůstaly tisíce studentů s výjimkami z opatření

Cizinci s evropským občanstvím volit mohou

Volební právo v českých komunálních volbách získali po vstupu do Evropské unie také občané jiných členských zemí, kteří mají v české obci udělený přechodný nebo trvalý pobyt. Aby jim ale bylo hlasování umožněno, musí si zažádat o zapsání do dodatku stálého seznamu voličů.

To lze provést nejpozději dva dny před volbami do 16 hodin na příslušném obecním úřadu. K zápisu si zahraniční voliči musí donést potvrzení o státním občanství v zemi EU a zároveň i potvrzení o přihlášení v obci. „Uprchlíci z Ukrajiny ale volit nemohou, protože jejich domovská země není členským státem Evropské unie,“ vysvětluje Vokáč.

Covidové volební schránky letos nebudou

Pokud lidé budou v době voleb například v karanténě, volit tentokrát nemohou. Oproti minulým volbám totiž nepůjde vhodit volební lístek z auta v takzvaných covidových drive-in stanovištích.

Lidé, kteří se z vážných důvodů nemohou do volební místnosti dostavit a nejsou zdravotním ohrožením pro své okolí, si mohou zažádat o přenosnou volební urnu. Musí se ale nacházet na území svého volebního okrsku. Předem o ni mohou požádat obecní úřad a ve volební dny přímo okrskovou volební komisi.

V několika obcích volby nebudou

Volby do zastupitelstev se tento rok konají téměř ve všech obcích na území České republiky, volby do Senátu pak v jeho dvaceti sedmi volebních obvodech. Volební místnosti budou otevřené v pátek 23. září 2022 od 14:00 do 22:00 a znovu v sobotu 24. září 2022 od 8:00 do 14:00.

Ve městech, která se dělí na městské obvody nebo městské části, budou voliči hlasovat nejen do zastupitelstva celého města, ale zároveň do jednotlivých obvodů či jejich částí. Konkrétně jde o Hlavní město Prahu, Brno, Ostravu, Plzeň, Ústí nad Labem, Pardubice, Opavu a Liberec.

  „Dělají to i jinde.“ Vojtěch vysvětluje, proč vánoční trhy ne a obchody ano

První kolo voleb do třetiny Senátu se bude konat souběžně s komunálními volbami. Případné druhé kolo je pak plánováno na dny 30. září a 1. října 2022.

Komunální volby v řádném termínu nebudou letos jen v jedenácti obcích, ve kterých se nepřihlásil dostatek kandidátů. Před čtyřmi lety jich bylo o šest více. „Termín dodatečných komunálních voleb určí ministr vnitra Vít Rakušan (STAN),“ říká ředitel odboru voleb ministerstva vnitra Tomáš Jirovec.

Ve třech obcích, kde nebudou komunální volby, se volební místnosti přesto otevřou, a to kvůli volbám senátním. Vybrat si alespoň svého senátora tak budou moci lidé v Nevězicích na Písecku, v Bukové na Plzeňsku a v Ohařicích na Jičínsku.

K oběma volbám může jít každý svéprávný občan České republiky, který alespoň ve druhý den jejich konání dosáhl věku 18 let. Každý volič vybírá své zástupce do zastupitelstva obce, kde má trvalé bydliště, případně senátora svého senátního obvodu.

Zdroj: CT24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com