Piráti měli loni jako jediná z vládních stran přebytkové hospodaření

idnes.cz

Piráti loni jako jediná z pětice vládních stran hospodařili s přebytkovým rozpočtem. Podle výroční zprávy odevzdané Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí byli v plusu o 6,1 milionu korun. Přebytek vykázali Piráti i v roce 2021, kdy činil 20,5 milionu korun. Vládní TOP 09 v minulém roce hospodařila se ztrátou zhruba 9,7 mil. Kč, uvedla ve výroční zprávě.

Výnosy v roce 2022 vyčíslili Piráti na 94,6 milionu korun. Ze státního rozpočtu přijali 39,1 milionu korun jako příspěvek na činnost, dalších 11,5 milionu pak na úhradu volebních nákladů. Dary přinesly do stranické pokladny 35,9 milionu korun, na členských příspěvcích pak získala strana přes půl milionu.

Náklady Pirátů činily loni 88,4 milionu korun. Významnou položku tvořily stejně jako u dalších stran výdaje na volby do obecních zastupitelstev, které u Pirátů dosáhly 31,8 milionu korun. Senátní kandidatura pak stranu vyšla na 4,1 milionu korun. Na platy loni dali Piráti bezmála 1,6 milionu korun.

Politické strany a hnutí zpracovávají výroční finanční zprávy vždy v závěru prvního čtvrtletí. Podle zákona o politických stranách mají povinnost zprávy předložit dohledovému úřadu každý rok do 1. dubna.

TOP 09 loni hospodařila se ztrátou zhruba 9,7 milionu korun

Vládní TOP 09 v minulém roce hospodařila se ztrátou zhruba 9,7 milionu korun. Uvedla to ve výroční zprávě, kterou odevzdala Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. V roce 2021 měla strana přebytek zhruba 22,3 milionu korun, v černých číslech hospodařila i v předchozích dvou letech.

Loňské výnosy vyčíslila TOP 09 na 57,4 milionu korun. V rámci příspěvku na činnost strana dostala bezmála 27,8 milionu korun ze státního rozpočtu. Na členských příspěvcích vybrala strana téměř dva miliony, významnějším příjmem však pro ni byly dary ve výši skoro 23,5 milionu korun.

  Vládní partneři ODS kritizují schůzku Blažka s Nejedlým, proberou ji v koalici

Náklady celkově činily 67,2 milionu korun. Do kampaně v obecních volbách investovala strana 30,4 milionu korun, zhruba třetinovou částku pak stála TOP 09 propagace kvůli volbám do Senátu. Na mzdách vyplatila strana téměř tři miliony korun.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com