Incidence koronaviru v Česku je nejvyšší od poloviny června

nemorako.cz

V Česku připadá za poslední týden na 100.000 obyvatel více než devět případů koronaviru. Takzvané incidenční číslo tak dál stouplo a je nejvyšší od poloviny června. Reprodukční číslo zůstalo nad 1,3, šíření nákazy tak zrychluje. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví. Nedělní přírůstek případů ministerstvo zatím nezveřejnilo, aktualizují se data, uvedlo. Za sobotu laboratoře potvrdily 124 nakažených.

„Aktualizace přehledů a otevřených datových sad stále probíhá, u vybraných sad jsou v tento okamžik nulové hodnoty. Na doplnění pracujeme,“ uvedlo ministerstvo dnes ráno na webu. V minulém týdnu do soboty počty nových případů byly v jednotlivých dnech v mezitýdenním srovnání o třetinu až dvě třetiny vyšší. Sobotní přírůstek byl vyšší zhruba o polovinu.

Incidenční číslo se k neděli zvýšilo na 9,3 ze sobotních 8,9. Vzrostlo ve většině krajů. Nejhůře je na tom Praha, kde se dostalo na hodnotu 32. Víc než deset nakažených na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní je ještě v Plzeňském a Středočeském kraji. Nejníže na hodnotě 2,3 je týdenní incidence v Ústeckém kraji.

Vláda v minulosti s ohledem na hodnotu incidenčního čísla upravovala protiepidemická opatření. Naposledy minulý týden ve čtvrtek zpřísnila způsob prokazování bezinfekčnosti a ohlásila zavedení povinných testů při návratu do ČR ze zahraničí. Změny zaváděné kvůli obavám z nakažlivější delta varianty koronaviru budou platit od pátku 9. července.

Reprodukční číslo udávající, na kolik dalších lidí se v průměru virus přenesl od jednoho nakaženého, se těsně nad 1,3 drží třetí den po sobě. Epidemie zrychluje, pokud má hodnotu nad jedna. To platí posledních šest dní, před tím bylo téměř čtyři měsíce nižší než jedna.

V neděli výrazně přibylo testů PCR. Laboratoře jich provedly přes 12.000, téměř o dvě třetiny víc než o týden dřív. Metodou PCR se často nechávají otestovat děti před odjezdem na letní tábory, využívají je také lidé před odjezdem na zahraniční dovolenou. Počet antigenních testů se proti předchozí neděli mírně snížil zhruba na 30.500. Preventivní testy nadále ukazují méně než jednu desetinu procenta nakažených. Nižší než procento zůstává pozitivita u diagnostických testů, které podstupují třeba lidé vykazující příznaky.

  Komunisté zvažují podporu vlády při hlasování o nouzovém stavu

Od začátku epidemie loni v březnu se v Česku koronavirus potvrdil u víc než 1,66 milionu lidí, vyléčilo se zhruba 98 procent z nich. S nemocí covid-19 dosud zemřelo 30.310 nakažených. V minulém týdnu ministerstvo eviduje tři úmrtí, o týden dřív jich bylo šest. Nemocnice k neděli pečovaly o 30 lidí s covidem-19, počet se za týden snížil téměř o polovinu. Ve vážném stavu zůstávají dva pacienti.

Počty potvrzených případů covidu-19 v krajích za posledních sedm dní v přepočtu na 100.000 obyvatel:

Kraj Případů za sedm dní na 100.000 obyvatel
Ústecký 2,3
Královéhradecký 2,4
Olomoucký 2,4
Jihočeský 3,4
Karlovarský 4,1
Vysočina 4,1
Pardubický 4,2
Zlínský 4,8
Jihomoravský 5,0
Liberecký 7,2
Moravskoslezský 7,3
Středočeský 10,9
Plzeňský 13,5
Praha 32,0
ČR 9,3

 

Zdroj: ministerstvo zdravotnictví

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com