Snížení daně z příjmů by nabouralo rozpočet, uvedl Zeman

Prezident Miloš Zeman je proti zavedení 15procentní daně z příjmu, jak se na tom dohodla koalice ANO a ČSSD v souvislosti s plánovaným zrušením superhrubé mzdy. Jde o pokus o nabourání díry do státního rozpočtu, řekl prezident v dnešní Partii televize Prima. Dodal, že tento nápad se bude snažit premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a vicepremiérovi Janu Hamáčkovi (ČSSD) rozmluvit na schůzce příští úterý.

„Snížení daně z příjmů nepokládám za rozumné,“ řekl Zeman, podle kterého by činil rozpočtový dopad výpadek 70 miliard až 90 miliard korun ročně. Prezident naopak podpořil návrh vlády dát letos důchodcům jednorázový pětitisícový příspěvek.

Na zrušení superhrubé mzdy a zavedení patnáctiprocentní daně z příjmu se koaliční strany dohodly koncem srpna. Zároveň má zůstat sazba 23 procent pro lidi s příjmem nad zhruba 139.000 korun měsíčně. Zeman podotkl, že takových lidí je jen zlomek.

Koalice zrušení superhrubé mzdy slíbila ve svém vládním programovém prohlášení. Nyní činí efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 procenta.

Superhrubá mzda představuje hrubou mzdu zaměstnanců navýšenou o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění, která u zaměstnanců poté představuje základ daně z příjmů. Vedle toho je ještě pro vysokopříjmové skupiny v daňovém systému takzvaná solidární přirážka, ta zůstane tedy fakticky zachována.

Autor: ČTK

  Koronavirové prázdniny začaly, platí zákaz hromadných akcí i návštěv v nemocnicích. Nakazilo se až 69 lidí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com