Na Dnech NATO v Mošnově bude rekordních 22 zemí, poprvé i Brazílie

Na letošních Dnech NATO v Ostravě a Dnech Vzdušných sil Armády ČR se v září na letišti v Mošnově na Novojičínsku představí rekordních 22 zemí. Poprvé se akce zúčastní stát z Jižní Ameriky – Brazílie předvede svůj moderní střední dopravní letoun C-390 Millennium. Novinářům to dnes v Ostravě řekl předseda pořádající organizace Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

„Také zde poprvé budeme mít, a to myslím v celém širším regionu střední a východní Evropy, nejmodernější švédský taktický víceúčelový letoun Gripen E čtyřapůlté generace,“ řekl Pavlačík.

Po šesti letech se na akci vrátí populární jordánská ženská protiteroristická jednotka, která předvede společnou ukázku se zásahovou jednotkou moravskoslezského krajského ředitelství policie. „Velké zastoupení bude mít Německo a Spojené státy, které předvedou pestrou škálu své techniky, jak pozemní, tak i letecké, a to je to, co naší akci dělá unikátní,“ řekl Pavlačík.

První zástupce náčelníka generálního štábu Armády ČR Ivo Střecha řekl, že lidé v Mošnově uvidí zbraňové systémy, které už jsou ve výzbroji české armády i které armáda zkouší a postupně zavádí. Jde například o izraelský systém protivzdušné obrany SHORAD, který na akci bude jako model v měřítku 1:6. Lidé uvidí i bojové vozidlo pěchoty CV-90, které si armáda bude pořizovat v příštích letech.

Dny NATO, které se uskuteční 17. a 18. září, jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Představují se na nich armádní, bezpečnostní i záchranářské jednotky. Vstup na akci je zdarma a například v letech 2018 a 2019 ji navštívilo zhruba 220.000 lidí. Loni přišlo diváků okolo 60.000, jejich počet byl omezený kvůli koronavirové pandemii a návštěvnost ovlivnilo i počasí.

Zdroj: ČTK

  Nejdůvěryhodnějšími politiky jsou podle průzkumu CVVM Babiš a Bartoš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com