Kdo se nechal a nechá naočkovat, dostane dva dny volna, slibuje Babiš

seznamzpravy.cz

Premiér Andrej Babiš chce ve vládě prosadit, aby každý, kdo se nechá očkovat proti covidu-19, dostal v práci dva dny volna.

„Mám velice důležitou a pozitivní zprávu. Chceme lidi motivovat k očkování. Je pravda, že někteří z nich mají silnější reakci. I proto v pátek na vládě předložím návrh na dva dny placeného pracovního volna všem zaměstnancům pod státní službou, kteří se naočkovali od 1. ledna 2021,“ uvedl nyní premiér Andrej Babiš (ANO) na Twitteru.

„Vláda zároveň uloží všem ministrům, aby dali dva dny volna dalším svým zaměstnancům, což se týká i ozbrojených sborů. Stačí, když se prokážou národním certifikátem nebo aplikací Tečka. A doporučíme to i všem krajům a obcím, a samozřejmě i firmám,“ dodal. „U obrany je to jasné, vnitro ještě musí zapracovat,“ poznamenal premiér.

Premiér k nápadu dospěl po jednání s předsedou Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavlem Bednářem.

Babišův plán jízlivě okomentoval místopředseda STAN Petr Gazdík s odkazem na běžící předvolební kampaň. „Ten už neví, co by rozdal,“ uvedl.

„Stát zaspal v pozitivní kampani k očkování, kampaň začala pozdě, je nudná, nepřesvědčivá a nyní stát hledá cokoliv, aby váznoucí tempo očkování zachránil. Při dřívějším zapojení praktických lékařů, kteří mají pozitivní vliv na své pacienty, kteří jim důvěřují, při zapojení firem mohlo být očkování v České republice dále,“ sdělil Seznam Zprávám mluvčí ODS Václav Smolka za koalici SPOLU.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš nápad vítá. „Jedná se o jeden z mála návrhů vlády zavádějících motivaci k očkování. U státních zaměstnanců je to tedy na faktickem rozhodnutí vlády. Doporučení firmam dává smysl a zůstává to na rozhodnutí zaměstnavatelů, neboť jde o jejich náklady,“ uvedl pro Seznam Zprávy. „Vláda dosud totiž nedokázala zajistit hladký průběh očkování nabídkou termínů, míst nebo typu preferovaných vakcín. Laxně postupuje i ve vyvracení dezinformací s očkováním spjatých. To jsou další úkoly, které vláda musí vyřešit, aby dosáhla proočkovanosti,“ dodal.

  Angličtina jako u vysmívané Schillerové. Pět ministrů nezvládne jednání

Bartoš dodal, že očkování proti covid-19 má zůstat dobrovolné a nelze k němu lidi nutit. „Vláda celou strategii očkování, včetně motivování lidí k očkování, zanedbala, i když jsem ji v uplynulých měsících předložili řadu smysluplných návrhů. Za to nyní nesmí trestat “ míní Bartoš. „Kabinet dosud nevyřešil ani pravidla pro uznávání protilátek a zároveň plánuje od září zpoplatnit testování i pro ty, kteří se chtějí nechat očkovat, čekají na termín, ale dříve jak v září ho nedostanou. Což se v některých menších městech reálně děje. Kromě toho máme nyní ve skupině 65+ asi 100 tisíc osob, které čekají na termín očkování, speciálně u nich je třeba celý proces maximálně urychlit. Všechny tyto věci je třeba vyřešit dřív, než se bude přistupovat k jakýmkoliv restrikcím a povinnostem.“

K Babišově výzvě se vyjádřil rovněž ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Stát je velký zaměstnavatel a měl by proto motivovat k očkování své zaměstnance. Řada firem v soukromém sektoru již dnes nabízí svým zaměstnancům nejrůznější benefity. Věřím, že se naším nápadem placeného volna pro očkované inspirují i další zaměstnavatelé,“ myslí si.

Právník Tomáš Sokol však pro iDNES.cz vyjádřil pochybnosti. „Pokud jsou lidé, kteří nemohou být očkováni, tak se samozřejmě mohou domáhat toho, že je to diskriminace. Ale ti, kteří mohou očkování podstoupit, si asi nebudou moci stěžovat. Je to spíše politická záležitost. Že by někdo žaloval stát za diskriminaci a chtěl, aby mu někdo dal také dva dny volna? To si myslím, že u soudu to nemá příliš velkou šanci,“ řekl.

Vláda v pátek zasedne v 7:00, měla by i schválit opatření Ministerstva zdravotnictví o nošení respirátorů ve vnitřních prostorech, v němž resort podle požadavků Nejvyššího správního soudu doplní odůvodnění. O hodinu později by se Babiš měl sejít se zástupci odborů, s nimiž by podepsal dodatek ke kolektivní dohodě vyššího stupně, kde by bylo zmíněné placené volno zakomponováno.

  Na trhu jsou falešné nanoroušky. Stejný efekt má rouška z trička, odhalil test

Ministerstva, úřady a jejich příspěvkové organizace zaměstnávají letos 482 270 lidí, o 6901 více než loni. Nejvíce je učitelů, a to 187 975. Nepedagogických pracovníků ve školství je zhruba 70 000. Následují příslušníci ozbrojených složek, jako jsou policie, vězeňská služba nebo celníci, kterých je 67 348. Vojáků je 26 395.

Od začátku vakcinace zdravotníci v České republice aplikovali 10 129 344 dávek, ukončené očkování má téměř 4,7 milionu lidí, tedy 43,8 procenta obyvatel v zemi. Ministerstvo zdravotnictví v přehledu dat uvedlo, že alespoň jednou dávkou bylo naočkováno 62,7 procenta obyvatel v ČR starších 16 let a 52,8 procenta této populace má očkování dokončeno.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com