Koaliční politici Pavla po roce od zvolení chválí, opozice ho spojuje s vládou

Důstojnost, respekt v zahraničí, nadstranickost či dodržování slibů zmiňují představitelé vládní koalice v souvislosti s prezidentem Petrem Pavlem, který před necelým rokem zvítězil v druhém kole voleb. Podle opozice Pavel několikrát nevyužil možnost ukázat, že není prezidentem vládní pětikoalice, tvrdí také, že důležitá témata nastoluje naslepo bez širší diskuse. Politici v anketě ČTK oceňují, že se Pavel jasně hlásí ke členství v NATO a EU. Koalice ho dává v řadě věcí do kontrastu s předchozím prezidentem Milošem Zemanem, kriticky hodnotí například problémy uvnitř hradního týmu či některé nominace kandidátů na ústavní soudce.

Senátorka Miroslava Němcová (ODS) uvedla, že před Pavlem byl velký úkol od základů přebudovat chod prezidentské kanceláře. Musel také dát do pořádku vztahy mezi nejvyššími ústavními činiteli, obnovit spolupráci se Senátem, kterou zcela zrušil Zeman, nebo napravit renomé v zahraničí. „Zatímco Miloš Zeman naši společnost záměrně rozděloval, prezident Pavel se s pomocí své paní snaží o opak. Je důstojnou hlavou státu a získává si respekt v zahraničí,“ sdělila Němcová. V prvním nelehkém roce podle ní Pavel obstál se ctí.

Místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO) uvedl, že Pavel je prezidentem aktivním i aktivistickým. „Je silný a přesvědčivý v bezpečnostních tématech. Chvíli jsem měl i pocit, že chce naslouchat všem hlavním politickým aktérům v zemi, ale nabývám dojem, že to je jen zdvořilostní postoj,“ uvedl Havlíček. Pavel měl podle něj několikrát možnost ukázat, že není prezidentem pětikoalice, čehož nevyužil. „Už se té nálepky bude těžko zbavovat,“ dodal.

Havlíčka mrzí to, jakým způsobem Pavel nastoluje významnou agendu typu zavedení eura či práva veta v EU. „Přijde mi to často jako výstřel z Aurory. Jedna věc je, s čím souhlasím, a s čím nikoliv. Nemůžu se ale smířit s tím, že to předtím neprojde hlubší odbornou i politickou diskusí. Nepochybně důležitá témata potom ztrácí svou vážnost a vše obvykle rychle zapadne, diskuse je povrchní. Interní poradní tým nikdy nenahradí kritickou analýzu, ta mi chybí,“ doplnil.

  Policie hledá 66letého muže podezřelého z útoku na ženu leptavou látkou. Může být ozbrojený

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) ocenil, že Pavel vykonává funkci tak, jak v kampani sliboval. „V domácí politice působí nadstranicky, nikoho neupřednostňuje ani neostrakizuje, nemá na politické scéně oblíbence ani nechová k nikomu otevřené nepřátelství,“ uvedl. Považuje to za obrovskou změnu proti Zemanovi. V zahraniční politice Pavel vystupuje konzistentně se zahraniční politikou vlády a podporuje vazbu ČR na demokratický Západ, dodal.

Němcová i Rakušan ocenili důraz prezidenta na vztahy v NATO a EU. Rakušan doplnil, že s hlavou státu Starostové a nezávislí souhlasí i v otázce přijetí eura či větší akceschopnosti unie. Ocenil také časté výjezdy do regionů. „A pak něco, co se obtížně pojmenovává v politologických termínech, ale co bych nazval obyčejnou lidskostí,“ uvedl. Postup při navrhování ústavních soudců, při kterém Pavlovi pomáhá konzultační panel, považuje Rakušan za správný, i když Pavel s některými kandidáty neuspěl.

„Po dlouhé době máme prezidenta, který se otevřeně hlásí ke členství ČR v NATO i EU a vnímá jej jako důležitou část naší bezpečnosti a svobody. Naopak se nebojí jasně pojmenovat populismus, extremismus a další protidemokratické proudy v naší společnosti i za našimi hranicemi,“ uvedl místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). Pozitivně vnímá i Pavlovu podporu často nepopulárních, ale nutných reformních opatření vlády. „I přes některé počáteční přešlapy způsobené jeho nezkušeností ve vnitrostátní politice mám za to, že jeho volba byla pro naši zemi správným krokem,“ dodal Bartošek.

Šéf opozičního hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura napsal, že Pavel porušil svůj základní slib, že bude prezidentem všech občanů. „Podepsal dvakrát snížení důchodů a k tomu zvýšení daní a potvrdil, že je člověk, kterému není možné věřit. A že je to člověk, který udělá jen to, co někdo mocnější poručí,“ uvedl.

  V Česku musí do roku 2050 vzniknout 28 tisíc lůžek v domovech pro seniory. Už nyní čekají i měsíce

Místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel je s prvním Pavlovým rokem spokojený. „Oceňuji proaktivní přístup hlavy státu, na který jsme už zapomněli. Cesty do zahraničí, státnické vystupování, návštěvy regionů, při kterých se nevyhnul sociálně znevýhodněným lokalitám. Kvituji také komunikaci směrem k mladým lidem,“ uvedl. Za těžkosti, které se prezidentovi nevyhnuly, označil nefunkční spolupráci v hradním týmu či problematické nominace ústavních soudců. „V každém případě je ale působení Petra Pavla na Pražském hradě svěží změnou, za kterou jsem vděčný,“ dodal.

Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) považuje za nejdůležitější, že Pavel vrátil prezidentské funkci důstojnost. „A že odpovídajícím způsobem reprezentuje naši zemi, ctí ústavu i naše zákony. Možná to zní jako základní předpoklad, ale v desetileté éře Miloše Zemana žádná z těchto věcí bohužel normou nebyla,“ uvedla. Mít v čele země prezidenta, který na veřejnosti nemluví vulgárně, neuráží občany a nelibuje si v rozeštvávání lidí, je i po roce příjemná změna, dodala.

Richterová hodnotí pozitivně Pavlovo působení doma i v zahraničí, prezident se podle ní také snaží zakopávat příkopy ve společnosti. „Za Piráty pozitivně vnímáme i nadstranickost prezidenta, co se domácích politických témat týče. Snaží se jednat jak s vládou, tak opozicí,“ dodala. Oceňuje také Pavlovy liberální postoje a kladný přístup k tématům, kterým se věnují i Piráti. V zahraniční politice chválí snahu prezidenta zlepšovat pověst Česka a aktivní diplomacii koordinovanou s ministerstvem zahraničí.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com