Jsme připraveni na všechny varianty, řekl Fiala po jednání bezpečnostní rady

seznamzpravy.cz/

Bezpečnostní rada státu v pondělí odpoledne jednala o vypjaté situaci na ukrajinsko-ruských hranicích. Premiér Petr Fiala uvedl, že se hovořilo o humanitární pomoci, ochraně českých občanů nebo případné migrační vlně. „Potvrdili jsme si, že Česká republika je připravena na všechny varianty a všechny scénáře, které by mohly nastat,“ prohlásil Fiala.

„Já jsem na dnešek svolal mimořádné jednání bezpečnostní rady státu, abychom si s jejími členy navzájem vyměnili informace a potvrdilii si připravenost České republiky na možné scénáře vývoje konfliktu na ukrajinsko ruské hranici,“ řekl po jednání premiér Petr Fiala.

Řeč byla o humanitární pomoci, ochraně českých občanů nebo případné migrační vlně. Česko je podle Fialy připraveno na nejrůznější počty migrantů, kteří by mohli z Ukrajiny přijít.

Další konkrétní krok týkající se materiální pomoci Ukrajině podle premiéra aktuálně není v plánu, Česko je ale připraveno reagovat na případné požadavky. Fiala připomněl, že česká vláda na konci ledna rozhodla o darování Ukrajině 4006 kusů dělostřelecké munice ráže 152 milimetrů v hodnotě 36,6 milionu korun.

Česko je připraveno na všechny scénáře, které by mohly v souvislosti s napětím na ukrajinsko-ruské hranici nastat, řekl Fiala. Za podstatné považuje to, že ČR spolupracuje intenzivně se spojenci ve výměně informací. „Věříme, že budou probíhat dál diplomatická jednání a že situace bude nakonec vyřešena mírovou cestou,“ doplnil ministerský předseda.

Datum ruské invaze – 16. února, varovala USA

Server Politico s odvoláním na tři oficiální zdroje z Washingtonu a Evropy napsal, že by ruská invaze mohla začít ve středu 16. února. Totožnou informaci s tímto datem dostali všichni spojenci v Evropě od Spojených států, řekl v pondělí Deníku N náměstek ministra zahraničí a vedoucí pracovní skupiny k situaci ve východní Evropě Martin Dvořák.

  Lepení na sklo nemusí skončit. Stát dosud nevypsal tendr na distribuci e-vinět

„Dostali jsme informaci tak jako všichni spojenci v Evropě ze strany Spojených států. Zpráva byla překvapivá, protože mezitím se už naopak ukazovaly signály, že situace se může pomaličku uklidňovat. A do toho přišla zpráva z amerických služeb, že mají informaci o tom, že by útok mohl začít 16. února,“ sdělil serveru Dvořák. O situaci následně o víkendu jednala operativní skupina, v pondělí ráno zasedl krizový štáb ministerstva zahraničí.

Klaus vyčítá Fialovi pasivitu

Institut Václava Klause v pondělí zveřejnil vyjádření, ve kterém bývalý prezident vyčítá premiérovi Petru Fialovi „nepochopitelnou pasivitu vůči tomu, co se odehrává na Ukrajině a kolem ní“.

Žádá Fialu, aby se zasadil o zahájení jednání všech zainteresovaných stran s cílem naplnit minské dohody a vyjednat bezpečnostní záruky pro všechny zúčastněné strany konfliktu. „Bez Ruska a na jeho úkor nelze dnešní konflikt vyřešit,“ míní exprezident.

Plány případné evakuace diplomatů

Česká diplomacie stále věří, že se diplomatická jednání začnou ubírat správným směrem, uvedl Dvořák. České úřady však rovněž činí preventivní kroky. O víkendu varoval před cestami na Ukrajinu kvůli napjaté situaci na hranicích s Ruskem.

Rodinní příslušníci pracovníků ambasády v Kyjevě už odcestovali, k opuštění Ukrajiny se rozhodly též čtyři konzulární referentky. Na velvyslanectví zůstane přes 20 pracovníků, na generálním konzulátu ve Lvově, kde stavy redukovány nejsou, zhruba 30. České zastupitelské úřady v Kyjevě a ve Lvově jsou připraveny nadále fungovat.

Česká diplomacie o víkendu varovala před cestami na Ukrajinu kvůli napjaté situaci na hranicích s Ruskem. Českým občanům, kteří již v zemi jsou, doporučuje, aby zvážili opuštění Ukrajiny. Pokud k tomu zvolí leteckou dopravu, měli by tak učinit bezodkladně vzhledem k možnému omezení či pozastavení služeb aerolinek.

Lidé, kteří se rozhodnou na Ukrajině zůstat, by měli dbát maximální opatrnosti a pro případ nouze mít připravený plán evakuace.

  Ve středu se do škol vrátí maturanti, od 30. listopadu další žáci ZŠ

„Jako Evropané jsme samozřejmě v trošku jiné situaci než Spojené státy, Austrálie nebo Kanada, protože naši lidé se dostanou do Česka relativně snadno i po zemi. Pokud by tedy došlo k přerušení leteckého provozu, naše zastupitelské úřady jsou vybaveny vozidly, jimiž by mohli odjet,“ řekl Dvořák Deníku N. Případné stahování diplomatů leteckým speciálem by podle něj nebylo úplně bezpečné, na rozdíl od pozemních cest.

Rusko v posledních měsících shromáždilo u ukrajinských hranic desítky tisíc vojáků. Vyvolalo obavy Kyjeva i Západu, že se připravuje na vojenskou ofenzivu proti Ukrajině. Moskva ovšem popírá, že by měla v úmyslu Ukrajinu napadnout.

Krize se vyostřila natolik, že USA vydaly pokyn k evakuaci části diplomatů z Kyjeva. Stavy na zastupitelských úřadech na Ukrajině snižuje i Rusko. V obavě z ruské invaze v pátek vyzvaly USA a další země své občany, aby Ukrajinu neprodleně opustili.

Zdroj: https://www.idnes.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com