Prezident Zeman popřál občanům ve velikonoční promluvě víru, naději a lásku

Prezident Miloš Zeman vyzval v dvouminutovém projevu k solidaritě a sounáležitosti. V souvislosti s Velikonocemi, největším křesťanským svátkem, ho o vystoupení požádal kardinál Dominik Duka, uvedl prezident. V polední promluvě zdůraznil, že se nechce věnovat ekonomice, politice ani epidemii koronaviru, ale naději. Předtím na TV Prima také řekl, že je pro pokračování restriktivního způsobu boje s pandemií koronaviru v Česku.

„Naše společnost samozřejmě není mrtvá, ale je zraněná, a my všichni bychom ji měli uzdravit,“ uvedl. „Nemůžeme ji uzdravit nenávistí, která se někdy objevuje na sociálních sítích, ale můžeme ji uzdravit přátelstvím, láskou, vzájemnou sympatií, solidaritou a sounáležitostí,“ doplnil. Požádal, aby lidé milovali děti, které jsou budoucností.

„Mějme lásku vůči nám, starým lidem, vzhledem k tomu, že už vzpomínáme na naši minulost. A úcta k naší minulosti je součástí národního povědomí,“ pokračoval. K Velikonocům, které před tím označil i za svátky návratu jara, popřál divákům víru, naději a lásku.

V předcházejícím rozhovoru pro televizi Prima Zeman na dotaz, zda epidemie změní českou společnost, uvedl, že společnost se bude měnit jako se měnila poslední desítky let.

„Myslím že na tuto epidemii budeme vzpomínat jako na něco, co přešlo, jako na povodně, starší na dětskou obrnu nebo plané neštovice, ale nemyslím, že zrovna tato epidemie společnost změní. Bude ji měnit především mladá generace, která teď nastupuje do práce,“ uvedl.

Zeman: Restriktivní přístup je v pořádku

Na Primě také řekl, že je pro pokračování restriktivního způsobu boje s pandemií koronaviru v Česku. Neosvědčil se totiž podle něj liberálnější přístup, který zaujaly některé jiné země, například Švédsko. Zatímco ve státech s volnějším pojetím epidemie sílí, v Česku ustupuje, uvedl.

Varianta ochrany zranitelných skupin lidí a současného rozvolnění opatření, která by přinesla větší podíl nakažených v populaci a rozvoj kolektivní imunity, by podle Zemana fungovat možná mohla, ale odborníci se na ní neshodují. Kvůli předběžné opatrnosti se proto přiklání k postupu, který už se jako funkční ukázal.

  Bookmakeři: ANO sněmovní volby nevyhraje, premiérem bude Bartoš

Zeman také řekl, že Poslanecká sněmovna měla umožnit prodloužit nouzový stav rovnou do 11. května, jak žádala vláda. Prezident očekává, že bude nutno nouzový stav znovu prodloužit a že odhlasované prodloužení do 30. dubna znamená, že se budou muset poslanci předtím opět sejít a budou riskovat nakažení.

Prezident rovněž řekl, že nelze obětovat životy za ekonomický růst. Ztráta dvou či tří měsíců v oblasti hospodářství kvůli vládním opatřením podle něj zachrání mnoho lidských životů. Pomoci proti ekonomické krizi by podle něj umožnily garantované dlouhodobé úvěry podnikům, vyslovil se také pro investice do dopravy a výstavby bytů.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com