‚Prezident nejedná v zájmu Česka.’ Senátoři prověří možnosti žaloby na Zemana kvůli kauze Vrbětice

aeronet.cz

Senátoři zvažují ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana. Důvodem jsou jeho výroky k případu výbuchů ve Vrběticích na Zlínsku, z nichž jsou podezřelí agenti ruské vojenské tajné služby GRU. Senátorské kluby Starostů, ODS a TOP 09 se mají případnou žalobou zabývat v úterý odpoledne.

Horní komoru vyzvali k podání žaloby pro velezradu mimo jiné tvůrci petice v čele s exministrem pro lidská práva Michaelem Kocábem, advokátkou Hanou Kordovou Marvanovou a filozofem Václavem Němcem z iniciativy Vraťte nám stát. Pod peticí bylo v úterý dopoledne zhruba 5500 podpisů.

Zeman v nedělním projevu mimo jiné uvedl, že neexistují důkazy, podle nichž by ruští agenti byli ve vrbětickém muničním skladu. Podle Zemana je třeba prověřit i vyšetřovací verzi, podle níž výbuch nastal v důsledku neodborné manipulace s výbušným materiálem. Premiér Andrej Babiš (ANO) i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) následně uvedli, že předmětem vyšetřování je jen verze s účastí ruských agentů.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) uvedl, že Zeman v projevu zveřejnil údaje z živého spisu, čímž ohrozil vyšetřování i bezpečnost Česka. Některé informace k případu naopak nezmínil. Zemanův projev využívají k argumentaci ruská prorežimní média i dezinformační weby.

„Kroky prezidenta republiky v posledních dnech ukazují, že prezident nejedná v zájmu České republiky. Tyto kroky není možné dále přehlížet,“ zdůvodnil senátorský klub ODS a TOP 09 potřebu posoudit možnost žaloby. „Určitě bude dobré prověřit, zda jsme schopni definovat relevantní důvody pro sepsání návrhu žaloby,“ uvedl předseda klubu Zdeněk Nytra.

Zeman svým přístupem k současné situaci potvrzuje podle senátorů z klubu Starostů přesvědčení, že „představuje skutečné riziko pro národní bezpečnost“. Proto se tato frakce také bude Zemanovým jednáním zabývat.

O ústavní žalobě

Senát, v němž má většinu opozice, může ústavní žalobu na prezidenta pouze navrhnout. Předložení žaloby Ústavnímu soudu musí schválit Poslanecká sněmovna ústavní většinou, tedy nejméně 120 hlasy.

  Ve čtvrtek přibylo 7353 případů covidu, nejméně za všední den od října

Dolní komora předloni odmítla podpořit senátní návrh žaloby na Zemana pro hrubé porušení ústavy, jejímž cílem bylo pomoci vymezit pravomoci hlavy státu. Proti byly ANO, ČSSD, KSČM a SPD.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com