Vláda mírní pravidla pro individuální sporty venku. Po Velikonocích se rozvolní zákaz cestování z Česka

Od úterý vláda rozvolňuje pravidla pro rekreační sportování, kterému se lidé věnují venku. Nově nebudou muset nosit lidé roušky při běhu nebo na kole v lese. Otevřou se také nové provozovny, mimo jiné železářství a prodejny jízdních kol. Po Velikonocích by měl skončit bezvýhradný zákaz vycestování ze země pro české občany. Řekl to předseda ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Cestovat se ale bude moci jen v odůvodněných případech, a kdo republiku opustí, bude muset po návratu do karantény. Uzavření většiny obchodů a restaurací i omezení volného pohybu lidí má platit až do konce nouzového stavu; o jeho prodloužení budou v úterý jednat poslanci.

Česko se v pondělí probudilo do čtvrtého týdne s omezením svobody pohybu, ale také do týdne, který slibuje zmírnění některých opatření, která vláda zavedla ve snaze omezit šíření koronaviru.

Lidé budou moct od úterý individuálně sportovat na venkovních sportovištích. Běh nebo jízda na kole v lese budou možné i bez roušek. Individuální sportovní aktivity mimo sportoviště byly dosud možné pouze se zakrytými ústy a nosem.

„Umožňujeme pohyb těchto osob i bez roušek, ale pouze za předpokladu, že budou udržovat tu psychologickou vzdálenost dva metry od sebe. Zjednodušeně řečeno, pokud někdo pojede v přírodě na kole, nemusí mít roušku, pokud někdo po lese poběží, nemusí mít roušku. Pokud se někdo ale bude pohybovat uvnitř města, kde těch lidí bude více a kontakt by mohl být méně než dva metry, měl by tu roušku mít,“ řekl ministr průmyslu a také dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Ministerstvo zdravotnictví v mimořádném opatření uvedlo, že za splnění podmínek lze provozovat například běh, cyklistiku, gymnastiku, venkovní bruslení, skateboarding, jízdu na koni, golf s maximálně dvěma lidmi ve skupině hráčů, tenis, stolní tenis, badminton, volejbal a nohejbal (vždy s nejvýše dvěma hráči na každé straně hřiště). Je také možné věnovat se vodním sportům, jako je jachting, kanoistika či veslování, při nejvýše dvou osobách na lodi, a také sportovní střelbě nebo sportovnímu letectví.

Otevírají se sběrné dvory a kompostárny

Vláda také od úterý umožní znovuotevření provozoven, které sbírají a vykupují suroviny, včetně kompostáren. Ve čtvrtek pak mohou otevřít hobby markety, prodejny stavebních výrobků, železářství a obchody a opravny jízdních kol. Po Velikonocích by se mohly otevřít další prodejny.

V obchodech ale budou platit přísnější pravidla. Podle ministra Havlíčka budou muset být ve frontách dvoumetrové rozestupy. Nutností budou také pravidelné dezinfekce prodejen a dostupné rukavice a dezinfekce pro zákazníky.

Jednat mohou zastupitelstva, CzechPointy jsou bez omezení

Zastupitelstva mohou nově od úterý jednat nejen kvůli krizovým opatřením. Zasedání se může účastnit i veřejnost, mezi všemi přítomnými ale musí být zachovány dvoumetrové rozestupy.

Ministerstvo zdravotnictví také s okamžitou platností ukončilo omezení rozsahu úředních hodin pro kontaktní místa veřejné správy, takzvané CzechPointy. Pro ostatní orgány veřejné moci a správní orgány platí nadále opatření, podle kterého mohou být otevřeny jen dva dny v týdnu.

Vycestovat v odůvodněných případech bude možné

Od 14. dubna bude také možné v odůvodněných případech vycestovat z České republiky, jak navrhl Ústřední krizový štáb. Zrušení plošného zákazu vycestovat bude platit i v případě, že sněmovna rozhodne o prodloužení nouzového stavu.

Vycestovat bude možné, pokud půjde o služební cestu, montáž výrobního zařízení, technickou opravu nebo například návštěvu lékaře či příbuzného. Po návratu budou muset lidé do dvoutýdenní karantény. Pravidla pro pendlery se nemění.

Předseda Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) zdůraznil, že se tím neotevírá „možnost zajet si do Drážďan na nákupy“. Cesty z republiky budou možné jen v odůvodněných případech. Zprůchodnění hranic pro české občany podle něj neznamená návrat k běžnému schengenskému režimu. „Hranice jsou nadále uzavřené, víza se nevydávají a stále platí zákaz vstupu cizinců,“ podotkl.

  Opatření jsou podle opozice chaotická a systém brzda - plyn

Nic se po pondělním jednání vlády nezměnilo na omezení volného pohybu osob či zákazu shlukování více než dvou lidí. Nebude tedy na Velikonoční pondělí ani možné chodit na koledu. „Nejsem přesvědčen o tom, že jsme v situaci, kdy je možné opatření zásadním způsobem uvolnit,“ podotkl Hamáček.

Lékaři ze zahraničí bez zkoušek

Ministerstvo zdravotnictví povolí v nemocnicích pracovat lékařům z takzvaných třetích zemí, tedy zemí mimo EU, bez potřebných aprobačních zkoušek. Půjde o dobu nouzového stavu a tři měsíce po jeho skončení. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) budou tito lékaři pracovat pod přímým dohledem plně vzdělaného lékaře. Musí mít navíc srovnatelné lékařské vzdělání.

Některé krajské nemocnice už dříve avizovaly, že bez těchto lékařů by musely některá oddělení zavřít.

Na problematiku působení lékařů zejména z Ruska a Ukrajiny upozorňuje dlouhodobě zejména Česká lékařská komora. Podle jejích dřívějších informací jich v českých nemocnicích působilo asi 400.

Plán uvolňování zveřejní vláda po Velikonocích

Ministerstvo zdravotnictví chce po Velikonocích představit plán postupného uvolňování přijatých opatření kvůli koronaviru. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ustavil skupinu epidemiologů, která by měla posuzovat dopady rozvolněných opatření.

Mezi jednotlivými uvolněními by měl podle Vojtěcha být určitý časový odstup, aby bylo možné vyhodnotit dopad takového rozhodnutí. Nepůjde tak o nějaké živelné úpravy, řekl. „Chci připravit jasný plán, po Velikonocích ho představíme, jak to bude probíhat, aby to mělo řád, aby ten plán byl na stole,“ poznamenal ministr.

Ministerstvo zdravotnictví nicméně prodloužilo opatření, jimiž jsou uzavřeny obchody a restaurace a je omezen volný pohyb lidí, do konce nouzového stavu. Vláda vzala rozhodnutí úřadu v pondělí na vědomí.

Původně všechna opatření platila do soboty 11. dubna 6:00. Jak dlouho nouzový stav potrvá, zatím není jasné. Kabinet ale bude žádat o jeho prodloužení do 11. května.

Sněmovna by měla prodloužit nouzový stav, čeká ji i další balík zákonů

Nynější týden je totiž zatím formálně poslední, kdy bude platit nouzový stav. To ale jen proto, že jej vláda v březnu mohla vyhlásit nejdéle na 30 dnů. Od úterý proto zasedne sněmovna, která by měla nouzový stav prodloužit. Poslanci patrně dají jen dva až dva a půl týdne navíc s tím, že by další prodloužení mohli odhlasovat později.

„Dvacátého prvního bude stejně schůze sněmovny. Pokud se situace nebude vyvíjet dle předpokladů, poslanci to mohou probrat znovu,“ upozornil předseda Pirátů Ivan Bartoš. Vyvzval přitom vládu, aby představila dlouhodobý plán a jasné podmínky rozvolňování omezení. Takový plán ostatně má vláda k dispozici. Jde o návrh zástupců podnikatelů, kteří kromě harmonogramu postupného otevírání obchodů, služeb a restaurací předložili i seznam případných nových opatření, která považují za nežádoucí.

Sněmovna bude hlasovat také o dalších opatřeních, která vláda připravila pod hlavičkou opatření proti šíření koronaviru. Již v pondělí o nich začnou jednat poslanecké výbory. Jde například o návrh zákona, podle kterého by policie mohla na místě pokutovat přestupky. Současná podoba postihu ve správním řízení je podle resortu vnitra zdlouhavá.

Poslanci projednají také vládní návrh zákona, podle kterého nesmí nájemník dostat výpověď z bytu, pokud není v důsledku současné krize schopen platit své závazky.

V trvajícím stavu legislativní nouze se sice ve zrychleném režimu budou projednávat pouze vládní novely, opozice se ale do nich chystá zasáhnout svými pozměňovacími návrhy. Na společné tiskové konferenci uvedli zástupci ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, že chtějí poskytnout lidem pracujícím na dohodu 15 tisíc korun, ze státního uhradit 80 procent z nájemného za živnostníky, kteří museli úplně zastavit činnost, a také zvýšit podporu pro OSVČ z 25 na 30 tisíc korun.

  Zmrazení platů politiků rozpočet nezachrání, je to ale jasné gesto, míní Pavel

„Rozdíl 5000 korun může rozhodovat, zda se živnostníci vrátí ke svým živnostem a stát o ně nepřijde,“ řekl k navrhovanému zvýšení příspěvku místopředseda ODS Martin Kupka. Náklady odhaduje do 30 miliard korun, pokud by opatření platilo do konce dubna. Podle předsedy STAN Víta Rakušana by ale neměl být 30. duben striktní linií, po které již živnostníci nic více nedostanou. Opoziční politici by proto chtěli, aby stát podporu vyplácel i za každý další den, po který budou provozovny z nařízení vlády uzavřené.

S podporou pro živnostníky, kteří si přivydělávají na vedlejší činnost, souhlasí i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Naopak odmítavě se vyjádřila k návrhu Pirátů, kteří navrhli udělit jednorázovou podporu i pracovníkům na dohodu o provedení práce.

Kurzarbeit startuje

V pondělí v poledne začalo ministerstvo práce a sociálních věcí přijímat žádosti firem o příspěvky na kurzarbeit. Peníze by měly začít přicházet do několika dnů, „když zaměstnavatelé vše vyplní správně“. Program s názvem Antivirus pokryje období od 12. března do konce nouzového stavu.

Podle ministryně Jany Maláčové (ČSSD) by se Antivirus mohl týkat 3,1 milionu zaměstnanců u 280 tisíc zaměstnavatelů. Charakterizovala jej jako opatření proti nezaměstnanosti, které „v České republice nemá obdoby“. Obdobu má ale v jiných zemích, kde se Česko inspirovalo – kurzarbeit neboli zkrácený úvazek znamená, že zaměstnavatelé budou moci zkrátit pracovní dobu zaměstnancům, kterým zbytek mzdy vynahradí stát.

Žádosti se budou podle Maláčové podávat výhradně elektronicky. „Nikdo nemusí chodit na úřady,“ zdůraznila. Dodala, že program nefunguje tak, že by se z něj dostalo jen na nejrychlejší žadatele. Dojde na každého, kdo správně vyplní žádost a splní podmínky.

Kurzarbeit se podle ní nebude týkat zaměstnanců ve výpovědní lhůtě a příspěvky dostanou jen firmy, které „striktně dodržují zákoník práce“ – tedy řádně vyplácejí mzdy a platí odvody. Výhledově by ale nemusela platit podmínka bezdlužnosti vůči státu. Vláda chce ve sněmovně prosadit dočasné vypuštění tohoto požadavku na zaměstnavatele na dobu nouzového stavu.

Dreamliner, A330 i 777

Pražské Letiště Václava Havla během dne mělo přijmout celkem tři lety z Číny se zdravotnickým materiálem. Každý měl dorazit na palubě jiného typu letadla. Jako první dorazil již v jednu hodinu v noci dreamliner společnosti Juneyao Airlines ze Šanghaje, což ovšem byl zpožděný let, který měl původně přistát již v neděli večer.

Ráno následoval Airbus A330 aerolinek China Eastern a v podvečer měla dorazit ještě nákladní verze Boeingu 777 společnosti China Cargo. Česko nakupuje z Číny ochranné prostředky za miliardy korun.

Ministerstvo vnitra podle Jana Hamáčka objednalo přes sto milionů roušek a deset milionů respirátorů. Resort zdravotnictví podle Adama Vojtěcha objednal 88,5 milionu kusů ochranných prostředků za 6 miliard korun, doručeno zatím bylo 19,5 milionu kusů.

V Česku je dostaly nemocnice či profesní komory lékařů a lékárníků, uvedl Vojtěch. „Jsme docela dobře zásobeni na následující týdny,“ zdůraznil. Dodal, že se jeho úřad nyní bude soustředit na nákupy respirátorů nejvyšší třídy a také testovacích sad. Ministr chce také využít pořízené rychlotesty pro opakované plošné testování pracovníků domovů pro seniory a podobných zařízení. Testy by se měly opakovat každých deset či čtrnáct dní.

K ještě rozsáhlejšímu testování vyzvala vládu skupina ekonomů a akademiků. Míní, že by se taková investice vrátila v dřívějším opětovném nastartování celé země.

  Data: Ukončené očkování má v Česku necelých 30 procent dětí

Lety se zásobami zajišťují různé typy letadel včetně obřích antonovů Ruslan. Nemíří přitom pouze do Ruzyně, nýbrž také do Pardubic či do Mošnova. O distribuci materiálu v Česku se potom starají hasiči.

Pomůcky z letadel odvážejí do meziskladu v Opočínku na okraji Pardubic, odkud je rozvážejí do jednotlivých regionů. „Naši příslušníci v rámci rozvozu tohoto materiálu dosud najezdili přibližně 140 tisíc kilometrů,“ uvedl mluvčí hasičského sboru Rudolf Kramář.

Z skladů Správy státních hmotných rezerv v Sedlčanech a Olomouci, které během současné koronavirové krize slouží jako mezisklady ochranného materiálu, bylo zatím vydáno 15 milionů kusů ochranných pomůcek.

Vojtěch: Dokážeme pandemii řídit, ale ne zastavit

Ministr zdravotnictví zdůraznil, že situace v ČR je poměrně dobrá. „Jsme schopni pandemii u nás relativně dobře řídit. Není to tak, že ona řídí nás, nedochází k nekontrolovanému růstu počtu nakažených,“ uvedl.

Reagoval na slova svého náměstka Romana Prymuly, který řekl DVTV, že kvůli tomu, že bude potřeba postupně uvolnit opatření proti koronaviru, lze očekávat postupné promoření populace, pokud se přitom podaří ochránit rizikové osoby. Upřesnil, že názor na promořenost společnosti změnil, když dospěl k závěru, že Čína poskytuje nekorektní a zřejmě vyfabulovaná data o počtu nakažených.

Podle Vojtěcha jiná cesta neexistuje. „Nejsme schopni epidemii zcela zastavit,“ zdůraznil. Proto nezbývá než „pokusit se řídit promořování tak, aby nedocházelo k nekontrolovanému šíření“. Dodal, že je třeba začít uvolňovat vyhlášené restrikce. „Opatření nesmí být zavedena na půlrok či na rok. Nejsme schopní v sevřených podmínkách karantény vydržet další měsíce,“ poukázal.

Babiš spoléhá na chytrou karanténu

Premiér Babiš ale věří, že k plošnému promoření populace nedojde. „Je to velice riskantní. Neumím si to představit,“ řekl předseda vlády Radiožurnálu.

Věří, že se většímu rozšíření nemoci COVID-19 podaří zabránit díky systému chytré karantény. Ten se nyní testuje v Jihomoravském kraji a v tomto týdnu by přípravy na jeho zavedení měly začít i v Praze a Moravskoslezském kraji. Příští týden by se měla chytrá karanténa rozšířit i do dalších regionů.

Do testovací fáze projektu na jižní Moravě se do pátku zapojily řádově jednotky stovek lidí, podle náměstka Prymuly šlo o 180 lidí.

Nakaženým hygienici nechali vytvořit vzpomínkovou mapu na základě údajů o pohybu jejich mobilního telefonu a platební karty. Při rozhovoru s hygienikem si pak lidé na základě údajů v mapě mohou lépe vzpomenout, kde se pohybovali a koho tam potkali a mohli ho tedy nakazit.

Vyléčilo se 121 lidí

V ČR počet lidí s nemocí COVID-19 stále stoupá, ale růst o víkendu polevil. Zatímco v pátek se o svém pozitivním testu nově dozvědělo 332 lidí, v sobotu jich bylo 282 a v neděli pouze 115. Celkem tak byla nákaza koronavirem v Česku do pondělního večera prokázána u 4735 lidí, vyléčilo se 121 lidí. Zemřelo celkem 78 lidí.

Nárůst případů nákazy je zatím rychlejší než v neděli, ve všední dny ale bývá obvykle provedeno více testů. Jejich počet za pondělí zatím není známý. V neděli testů včetně opakovaných u stejného člověka bylo 4710, což bylo nejméně za sedm dní. Celkem bylo do nedělní půlnoci provedeno 85 014 testů.

Česká vláda nabídla Francii, že převezme několik jejích pacientů, kteří potřebují nemocniční péči, jíž se jim nyní ve vlasti nedostává. Původně mělo dorazit prvních šest Francouzů s COVID-19 v pondělí odpoledne, a to do Brna. Nakonec však letadlo s nimi nedorazilo. Premiér Babiš poté uvedl, že mu francouzský premiér Édouard Philippe oznámil, že jeho země již zvládá situaci lépe, a proto pacienty s koronavirem do Brna nepošle. Babišovi ale poděkoval, že Česko vyslyšelo žádost.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3072292-zacina-ctvrty-tyden-celostatni-karanteny-zeme-ceka-na-otevreni-dalsich-obchodu-i

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com