Koalice SPOLU bude kandidovat do eurovoleb. Lídrem bude Vondra

Koalice SPOLU v pátek na tiskové konferenci oznámila společný postup pro volby do Evropského parlamentu. Koalice také představila své „programové desatero“, které obsahuje například volný pohyb uvnitř EU, energetickou nezávislost nebo obranu před vnějšími hrozbami. Kandidátka prý ještě není ukončena, superlídrem ale bude Alexandr Vondra (ODS).

Na tiskové konferenci vystoupili lídři všech stran koalice SPOLU premiér Petr Fiala, předsedkyně poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), a také europoslanci Alexandr Vondra, Veronika Vrecionová (ODS), Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a Luděk Niedermayer (TOP 09).

„Znovu do toho jdeme spolu, protože poslední tři roky ukázaly, že pro české občany, pro Českou republiku, to má smysl,“ řekl premiér Petr Fiala. Celá kandidátka ještě podle něj není uzavřena, už teď je ale jasné, že „superlídrem“ bude Vondra. „Žádná jiná politická strana nebude mít v čele silnější a zkušenější osobnost,“ myslí si premiér.

„Nikdy nebylo spojení jen na jedny volby,“ řekla potom předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová. „Jestli něco vede k úspěšnému řešení výzev, pak spolupráce,“ dodala. Připomněla, že motto EU je „Jednota v rozmanitosti“ – a takoví jsou i koaliční partneři ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

Jurečka následně řekl, že Evropská unie má velkou hodnotu. „Uvědomujeme si, že ne zdaleka všechno je ideální, ale EU má velkou hodnotu. Dokážeme mnoha globálním výzvám čelit efektivně,“ uvedl a dodal, že SPOLU hledá dlouhodobá systémová řešení.

Samotný lídr kandidátky Vondra prý udělá vše pro to, aby koalice vyhrála, a věří, že se to podaří. „Vedli jsme intenzivní diskuze o tom, jak do těchto voleb jít. V posledních dnech jsme se rozhodli, že půjdeme jako SPOLU, a za tímto rozhodnutím stojím a vážím si toho, že jsem v čele kandidátky,“ oznámil. Myslí si, že v těchto volbách může SPOLU vyhrát, nebude to jen o politice „antibabiš“, ale spíš o evropské politice. „Jsem přesvědčen, že to můžeme zvládnout,“ dodal.

  Zeman zůstává v nemocnici i po osmi dnech, protokolář přivezl koše květin

ODS koalici SPOLU odsouhlasila už v úterý v podvečer. Podle informací deníku FORUM 24 hlasovalo 15 členů Výkonné rady – tedy širšího vedení vládní strany – pro, pět jich bylo proti a dva se hlasování nezúčastnili.

Lidovci a TOP 09 spadají v Evropském parlamentu do Evropské lidové strany (EPP), zatímco ODS patří ke straně Evropských konzervativců a reformistů (ECR). Na některá evropská témata mají navíc strany odlišné názory, ať už se to týká přijetí eura, které nejvíce prosazuje TOP 09, nebo Zelené dohody pro Evropu, ke které má ODS rezervovanější přístup.

„Řada témat není jednoduchá, je potřeba o nich diskutovat, diskuze se vede i uvnitř stran. Důležité ale je, že se ve SPOLU spojují politické strany, které vidí zásadní věci velmi podobně. Jsme ve dvou frakcích, ale ty mnohem více spolupracují než v minulosti,“ řekl k tomu Fiala.

Ve svém programu koalice uvádí, že se chce zasadit o odstraňování byrokratických překážek a nadbytečných regulací a aktivně bránit jejich zavádění. Volný pohyb osob, zboží, služeb, kapitálu a informací považuje za to nejcennější v Evropské unii. S ohledem na vnitřní bezpečnost SPOLU uvádí, že EU zatím nedokáže účinně chránit své vnější hranice, její imigrační a azylová politika selhává a ohrožuje funkčnost schengenského systému bez kontrol na vnitřních hranicích. SPOLU požaduje zásadní reformu azylového systému, zasadit se chce i o účinný boj proti pašerákům a mezinárodnímu terorismu. „Povinné kvóty na přerozdělování odmítáme,“ uvedly strany.

SPOLU také apeluje na posilování obranných schopností členských států i vzájemnou spolupráci obranného průmyslu, bezpečnostních a zpravodajských služeb, ale je proti vzniku evropské armády.

V ekonomické sféře podle koalice EU prohrává v konkurenci s Čínou, Spojenými státy americkými a Indií, zvláště pak v nových technologiích, digitalizaci, vědě, výzkumu a inovacích a automobilovém průmyslu. Řešení SPOLU vidí ve svobodné soutěži, ekonomických motivacích a rozvoji trhu soukromého rizikového kapitálu.

  Vláda rozhodla o zastavení vydávání víz běloruským občanům

Energetickou a průmyslovou transformaci je podle koalice nutné provádět způsobem, který neoslabí českou konkurenceschopnost a neuvrhne podstatnou část občanů do chudoby. „Česko nezvládne dekarbonizaci bez jaderné energetiky. Budeme proto požadovat její zrovnoprávnění vůči jiným bezemisním zdrojům,“ uvádí.

Koalice se také hlásí k principům a politikám, které směřují k lepší ochraně ovzduší, vody, půdy, lesů a biodiverzity. Odmítá ale nepřiměřené zásahy do soukromého vlastnictví. V dopravě podporuje projekt transevropské dopravní sítě (TEN-T).

V zemědělství chtějí strany zamezit dotacím na produkci agroholdingů, peníze podle nich mají jít na náhrady za aktivity vedoucí k pestrosti a odolnosti krajiny. Koalice chce také podpořit dobré životní podmínky zvířat či zkracování dodavatelských řetězců. Podporovat chce SPOLU též mladé lidi při zakládání rodin.

SPOLU podpoří rozšíření EU o partnerské státy zejména ve východní a jihovýchodní Evropě. „Rozhodování v klíčových oblastech se ovšem musí nadále odvíjet od respektu k postojům a možnostem členských států,“ uvedla koalice s tím, že nechce rušit právo veta v zahraniční, obranné a daňové politice. Nepodporuje také revizi smluv EU.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční v červnu příštího roku. Rozhodovat budou voliči o obsazení celkem 720 křesel, což bude o 15 víc než v končícím období. Zvýšení počtu křesel je reakcí na demografické změny v EU. Česko má nyní 21 mandátů a jejich počet se měnit nebude.

Nové složení unijního zákonodárného sboru určují voliči na pět let. Obyvatelé 27 zemí unie půjdou k volbám poprvé po odchodu Velké Británie. Po volbách do Evropského parlamentu budou lídři členských zemí rozhodovat o tom, kdo následujících pět let povede Evropskou komisi, tedy unijní exekutivu.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com