Senát označil Rusko kvůli invazi na Ukrajinu za hrozbu pro bezpečnost světa

Ruská federace představuje podle Senátu nejvýznamnější hrozbu pro celosvětovou bezpečnost. Horní komora to dnes uvedla v souvislosti s blížícím se ročním výročím ruské vojenské invaze na Ukrajinu. V usnesení také podpořila úsilí vlády o ustanovení mezinárodního tribunálu pro zločiny agrese spáchané vrcholnými ruskými představiteli, o posílení obranných možností Ukrajiny i o zvýšení obranyschopnosti Česka vůči ruské hrozbě.

„Senát považuje Rusko za nejvýznamnější hrozbu pro českou, evropskou a globální bezpečnost, a proto vyzývá vládu, aby činila kroky na obranu republiky,“ stojí v usnesení horní komory, v němž také vybídla kabinet k revizi vztahů s Ruskem. „Dokud Rusko pokračuje ve vojenských operacích na území suverénního státu a okupuje mezinárodně uznané území Ukrajiny, není důvod ke změně našeho postoje,“ poznamenal Senát.

Základem pro revizi vztahů s Ruskem by měla být podle předsedy zahraničního, branného a bezpečnostního výboru Pavla Fischera (nezařazený) skutečnost, že Rusko je agresor, který destabilizuje Evropu. Prvořadým úkolem pak podle Fischera je udržet společný postup spojenců v Evropské unii a v Severoatlantické alianci.

Předseda senátního výboru také poukázal na sdělení estonské kontrarozvědky, podle níž je Rusko připraveno vsadit do hry ještě mnohem více s cílem přesvědčit Ukrajinu, aby nakonec usedla k jednacímu stolu. Tajná služba pobaltského státu navíc podle Fischera upozornila na to, že Rusko směřuje k totální diktatuře a v ruské vládnoucí elitě se dostává do popředí ještě radikálnější frakce než doposud.

Fischer uvedl, že Rusku se na frontě sice nedaří provést rozhodující průlom, ale v některých oblastech linii posouvá. „Začala opotřebovávací válka a to, jak bude dlouho trvat, je skutečně těžko odhadovat,“ poznamenal.

Rusko podle usnesení horní komory porušuje Chartu OSN, čímž je „otřesena legitimita Ruské federace“ v této organizaci i celý mezinárodní systém Organizace spojených národů.

  S politickou situací nejsou Češi spokojení. Prezidentovi důvěřuje třetina

Kabinet by měl podle horní komory podporovat nejen ruskou, ale také běloruskou občanskou společnost. Stanovisko Senátu k Bělorusku autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka připomíná, že území tohoto státu Rusko využívá k útokům proti Ukrajině a vrcholní představitelé běloruského režimu se tak „stávají spolupachateli zločinu agrese“.

V usnesení k Bělorusku doporučil Senát vládě, aby uvalila sankce na pracovníky represivních složek běloruské tajné policie KGB a GUBOPIK a prohlásila je za organizace podporující terorismus. GUBOPIK je zkratka pro běloruskou Hlavní správu pro boj s organizovaným zločinem a korupcí, která se zaměřuje mimo jiné na pronásledování opozičních lídrů.

V blízké budoucnosti by se měl Senát vyjádřit k možné účasti ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách v roce 2024 v Paříži. „Není možné, abychom se tvářili, že jde jenom o sport a že politika se sportem nemá co dělat. Ona tam už dávno je,“ zdůraznil Fischer. Na další schůzi se senátoři sejdou ve středu 8. března.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com