Blatný: Není důvod, aby lidé odmítali očkování AstraZenekou

seznamzpravy.cz

Někteří lidé odmítají očkování proti covidu-19 vakcínou od firmy AstraZeneca, podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) k tomu není důvod. Novinářům dnes řekl, že vakcína je spolehlivá a chrání očkované před závažným průběhem nemoci a úmrtím. Ministerstvo také zvažuje, že by vakcínou očkovalo pedagogy.

Vakcína AstraZeneky se začala do Česka dovážet 6. února, v zemi už jsou v současnosti desítky tisíc dávek vakcíny. Podle dat ministerstva zdravotnictví ale zatím bylo využito jen asi 2800 dávek. Důvodem, proč část dávek zatím nebyla využita, je podle ministerstva i to, že se někteří lidé nechtěli nechat touto vakcínou očkovat.

Některé evropské země doporučily používání vakcíny jen u lidí mladších 65 let. Zdůvodnily to tím, že není k dispozici dostatek dat o účinnosti látky u starších lidí. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) koncem ledna doporučila schválení vakcíny AstraZeneca, aniž určila věkovou hranici pro její použití a toto převzala i ČR. Blatný dnes řekl, že není důvod použití vakcíny AstraZeneky nějak omezovat. Země, které použití omezují věkem, tak podle ministra činí kvůli jejich vlastní očkovací strategii.

Někteří lidé v Česku vakcínu odmítli také kvůli zprávám o její nižší účinnosti. Podle agentury AFP má vakcína AstraZeneca účinnost 70 procent. Ostatní v Česku již používané vakcíny firem Pfizer//BioNTech a Moderna ji mají přes 90 procent.

Obavy o účinnost vakcíny jsou ale podle Blatného liché. Hlavním důvodem vakcinace je podle ministra to, aby vakcína ochránila před smrtí, a to očkovací látky firmy AstraZeneca plní. Dodal, že se nyní uvažuje o tom, že by se AstraZenekou očkovali pedagogové. Od 1. března totiž vláda plánuje postupný návrat dětí do škol za podmínky pravidelného testování.

Ukončené očkování má v Česku zhruba 182.000 lidí, dalších asi 302.000 lidí zatím dostalo jen jednu očkovací dávku.

  Zeman schůzkou s Baxou pokračoval v jednání s kandidáty na ministry

Někteří lidé v Ústeckém kraji odmítají vakcínu AstraZeneca

Někteří poskytovatelé sociálních služeb i senioři nad 80 let odmítají očkování vakcínou AstraZeneca. O dalším postupu v sociálních službách kraj jedná. Senioři nad 80 let, kteří po příchodu na očkování v daném termínu vakcínu odmítnou, se musí znovu zaregistrovat do očkovacího systému a počkat na nový termín. Není vyloučeno, že jim bude opět nabídnuto podání vakcíny AstraZeneca. ČTK a Českému rozhlasu to dnes řekli vedoucí krajského sociálního odboru Petra Lafková a mluvčí kraje Martin Volf.

Některé evropské země doporučily používání vakcíny jen u lidí mladších 65 let. Zdůvodnily to tím, že není k dispozici dostatek dat o účinnosti látky u starších lidí. Evropská agentura pro léčivé přípravky koncem ledna doporučila schválení vakcíny AstraZeneca, aniž určila věkovou hranici pro její použití a toto převzala i ČR. Někteří lidé v Česku vakcínu odmítli také kvůli zprávám o její nižší účinnosti. Podle agentury AFP má vakcína AstraZeneca účinnost 70 procent. Ostatní vakcíny firem Pfizer//BioNTech a Moderna, které se již v Česku používají, ji mají přes 90 procent.

„V terénu se nám nyní stává, že někteří poskytovatelé odmítají být očkováni dávkou AstraZeneca,“ uvedla Lafková, která denně čelí tlaku od poskytovatelů sociálních služeb, kdy k nim očkovací tým dorazí. Očkování zatím podle ní odmítlo jedno zařízení, časem jich ale může být víc.

Volf uvedl, že někteří senioři, kteří přišli do očkovacího centra, po zjištění, že jim bude podána AstraZeneca, látku odmítli a odešli. V takovém případě očkování dostane jiný zájemce, řekl mluvčí. Podle něj se také stává, že po odmítnutí se někteří lidé rozmyslí. Podle Volfa je to pozdě a musí počkat na nový termín.

Ústecký kraj podle údajů ministerstva zdravotnictví vykázal 20.150 očkováni, ve více než 7000 případech šlo o druhou dávku.

  Při povinném očkování by policie mohla přijít o 10 tisíc lidí, píše Švejdar

Podle Volfa do kraje dorazily čtyři plata látky firmy Pfizer/BioNtech, koncem týdne má ještě dorazit 2900 dávek AstraZeneca. Vakcínu Moderna má kraj dostat v příštím týdnu, dodal.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com