Pandemický zákon je ve sněmovně, vláda se s opozicí shodla i na odškodňování

Tolik diskutovaný pandemický zákon je v Poslanecké sněmovně. Po posledním jednání zástupců vlády s opozicí se podařilo vyřešit poslední sporný bod – způsob a výši odškodňování kvůli uzavřeným podnikům – uvedl předseda ODS Petr Fiala. Sněmovna kromě pandemického zákona projedná i návrh zákona o kompenzačním bonusu a návrh na zvýšení schváleného schodku státního rozpočtu. Poslanci budou zřejmě debatovat také o znovu vyhlášeném nouzovém stavu.

Že dosud nebyl schválen pandemický zákon, který by měl nově vymezit pravomoci orgánů veřejné správy v době pandemie, vyčítali v minulém týdnu vládě opoziční poslanci, kteří nenechali sněmovnou projít prodloužení nouzového stavu, i hejtmani, na jejichž žádost nakonec vyhlásila vláda nový nouzový stav. Nyní již zákon je na pořadu jednání sněmovny, která by jej měla projednat zrychleně ve stavu legislativní nouze. Po nalezení shody mezi vládou a opozicí by mohl předohu urychleně projednat i Senát.

„Předpokládáme, že pokud všechno půjde dobře, tak pandemický zákon by mohl být účinný někdy příští pátek, to znamená, že by vyšel ve sbírce zákonů,“ uvedl Petr Fiala.

Schůze sněmovny začala v 9 hodin, kromě pandemického zákona má na programu ještě návrh zákona o kompenzačním bonusu pro letošek a návrh na změnu rozpočtu. Předseda SPD Tomio Okamura by chtěl, aby prvním bodem schůze nebyl pandemický zákon, nýbrž debata o nouzovém stavu. Ten vyhlásila vláda nově poté, co skončil předchozí nouzový stav, jehož prodloužení poslanci nedovolili.

Okamura chce navrhnout usnesení „Poslanecká sněmovna ruší nouzový stav vyhlášený vládou dne 15. února“. Nouzový stav ale zřejmě přetrvá, předseda STAN Vít Rakušan uvedl, že spojenectví jeho hnutí a Pirátů bude respektovat jeho trvání do konce února. Uskupení Spolu sdružující ODS, KDU-ČSL a TOP 09 bude chtít, aby nouzový stav skončil s účinností pandemického zákona. Přesnou podobu programu ale poslanci určí až po 10:00 – hned po zahájení schůze vyhlásil předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) hodinovou pauzu.

  Policie v kauze IT zakázek na ministerstvu zemědělství obvinila 2 lidi

Souběžně se začátkem schůze se sešli zástupci vlády s předsedy sněmovních stran, aby znovu probrali připomínky. Po předchozích jednáních měla opozice výhrady ke kompenzacím pro podnikatele či živnostníky, kteří budou muset z vůle vlády zavřít. Petr Fiala po pondělním jednání uvedl, že se podařilo i tuto otázku vyřešit. Součástí návrhu zákona bude i řešení náhrady ušlého zisku, což původně premiér Andrej Babiš (ANO) odmítal.

Podle Babiše bude nárok na náhradu škody podle pandemického zákona od 1. března do konce účinnosti předpisu. Žádosti bude vyřizovat ministerstvo financí. „Má šest měsíců na vyjádření,“ upřesnil premiér.

Stoprocentní shoda na pandemickém zákonu ve sněmovně přesto není. Podle Tomia Okamury není SPD s výsledným zněním návrhu spokojena.

Na stav pandemické nouze bude dohlížet sněmovna, na opatření soudy

Pandemický zákon má v prvé řadě dát ministerstvu zdravotnictví větší pravomoci pro vyhlašování opatření proti šíření nákazy, než mu dává zákon o ochraně veřejného zdraví. Předpokladem pro zavádění opatření bude vyhlášení pandemické pohotovosti, vláda souhlasila s opoziční žádostí, aby jej vyhlašovala Poslanecká sněmovna, která by také měla pravomoc zrušit jej.

Jednotlivá opatření vyhlašovaná ministerstvem zdravotnictví by měl rychle kontrolovat Nejvyšší správní soud. Piráti a STAN dále apelovali na rychlý začátek testování na covid-19 ve firmách.

Zákon nebude účinný natrvalo. Podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka by měl být účinný pouze do února 2022, a to i v případě, že by v té době stav pandemické pohotovosti ještě platil.

Souhlas ODS či STAN vláda potřebuje, aby stihla pandemický zákon prosadit co nejrychleji, a to nejenom v Poslanecké sněmovně, nýbrž i v Senátu, kterému dominují tyto dvě strany. Nouzový stav, který by měla pandemická pohotovost definovaná pandemickým zákonem nahradit, je nyní vyhlášen do 28. února a vláda již nedokázala v Poslanecké sněmovně najít potřebný počet hlasů k jeho prodloužení.

  Stopáž: Konec pandemie v zemích českých. Alespoň podle Petra Fialy

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com