Ministři zahraničí Arménie a Ázerbájdžánu se sešli v USA poprvé od začátku bojů

idnes.cz

Ministři zahraničí Arménie a Ázerbájdžánu se v pondělí v New Yorku sešli k prvním přímým rozhovorům od minulého týdne, kdy mezi oběma zeměmi opět propukly boje. Jednání, které vzešlo z iniciativy šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena, se týkalo řešení konfliktu. S odvoláním na prohlášení americké diplomacie o tom dnes informovala agentura Reuters.

Boje vypukly na hranici Arménie a Ázerbájdžánu na začátku minulého týdne, přičemž obě znesvářené země se z rozpoutání konfliktu viní navzájem. Jerevan a Baku se ve středu dohodly na příměří.

Celkový počet obětí bojů na obou stranách se přiblížil 300. Jde o nejsmrtelnější konflikt od roku 2020, kdy kvůli sporům v oblasti Náhorního Karabachu zahynuly tisíce lidí.

„Projednali následující kroky a ministr zahraničí (Blinken) strany vybídl k dalšímu setkání do konce tohoto měsíce,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price. Blinken podle něj svým protějškům z Arménie a Ázerbájdžánu zdůraznil nutnost zabránit dalším bojům a návratu k mírovému procesu.

Arménský ministr zahraničí Ararat Mirzojan a šéf ázerbájdžánské diplomacie Džejhun Bajramov se v New Yorku sešli na okraj zasedání Valného shromáždění OSN. Blinken ve Washingtonu před setkáním s oběma ministry ocenil ukončení bojů, píše Reuters, a fakt, že v posledních dnech v oblasti nebyla žádná další vojenská aktivita.

ČTK

  Izrael podle Bílého domu souhlasil se čtyřhodinovými pauzami v bojích každý den

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com