Senát rozhodne o maximálních cenách elektřiny a plynu a zdanění nafty

Delší snížení spotřební daně na naftu a zavedení maximálních cen elektřiny a plynu bude dnes schvalovat Senát. Očekává se, že obě vládní normy podpoří, jak to slíbil minulý týden. Horní komora v úvodním kole posoudí i senátorskou novelu, která má obce začlenit do řízení o překročení limitů hluku při stavbě dálnic.

Novela energetického zákona má vládě umožnit stanovovat horní hranici cen elektřiny a plynu pro odběratele. Cenu elektřiny chce vláda v navazujícím nařízení omezit na šest korun za kilowatthodinu za silovou elektřinu a cenu plynu na tři koruny za kilowatthodinu pro maloodběratele.

Novelu, která reaguje na růst cen energií z poslední doby, podpořila ve Sněmovně i opozice, přestože podle ní je vládní řešení nedostatečné a přichází pozdě.

Další z novel má prodloužit snížení sazby spotřební daně u nafty z konce letošního září do konce příštího roku. Prodloužení úlevy o 1,5 koruny na litr má podle kabinetu pomoci konkurenceschopnosti dopravců. Opatření bude znamenat nižší příjmy státu, letos o 2,5 miliardy korun a příští rok o 9,6 miliardy korun. Sněmovna tuto úpravu podpořila téměř jednomyslně.

ČTK

  Sněmovna posoudí prodloužení nouzového stavu, podporu nemá

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com