Jurečka: Návrh o Líních má vláda za nadbytečný, prostor se i tak vrátí armádě

Iniciativa horní parlamentní komory vrátit novelou zákona o strategických investicích zónu Plzeň-Líně armádě je podle vlády nadbytečná. Do Senátu už míří patřičný návrh, uvedl po dnešním jednání kabinetu vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL), proč dnes vláda předlohu Senátu nepodpořila. Potom, co skončila jednání o případné výstavbě továrny na baterie do automobilů, se podle něj prostor vrátí do správy armády.

Zóna v Líních je v loni přijatém zákoně o urychlení výstavby strategicky významné infrastruktury uvedená jako strategický podnikatelský park, který má sloužit zejména k výrobě a skladování baterií pro elektrická vozidla. Tuto takzvanou gigafactory plánoval vybudovat koncern Volkswagen. Počátkem loňského listopadu ale oznámil, že rozhodování o výstavbě továrny odkládá, což vedlo k ukončení jednání.

Lokalita, kde se mimo jiné nachází bývalé vojenské letiště s betonovou vzletovou a přistávající dráhou, armáda nyní využívá k provozování letecké záchranné služby svými vrtulníky.

Senátní výbor pro obranu loni v listopadu doporučoval zónu ze zákona vyřadit, což si přála i ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Podle ní s převodem letiště z majetku armády souhlasilo ministerstvo obrany pouze pro případnou výstavbu gigafactory.

ČTK

  Arenberger: Masivní sekvenování začne od příštího týdne

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com