Putin a Si Ťin-pching se shodli, že jednání o míru nemá bez Ruska smysl

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching se na dnešním setkání v hlavním městě Kazachstánu Astaně shodli, že jakékoliv jednání o míru na Ukrajině nemá bez účasti Ruska smysl. K výsledkům setkání na okraj summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO) to podle agentury Reuters uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

„V kontextu Ukrajiny byla zdůrazněna neperspektivnost jakýchkoliv formátů bez ruské účasti,“ citovala Peskova ruská média. Podle mluvčího Kremlu zároveň není možné říct, že by Ukrajina byla hlavním tématem rozhovoru obou prezidentů.

Ukrajina minulý měsíc uspořádala ve Švýcarsku mírový summit, kterého se zúčastnilo přes 90 zemí. Rusko, které svého souseda vojensky napadlo, pozváno nebylo. Čína, která patří k nejbližším spojencům Moskvy, účast odmítla.

Putin vpředvečer švýcarského summitu řekl, že Rusko by ukončilo válku na Ukrajině, pokud by se Kyjev vzdal ambice připojit se k NATO a ukrajinské jednotky by opustily čtyři celé oblasti na východě země, které nyní invazní vojska částečně okupují. Ukrajina požadavky odmítla a naopak požaduje kompletní stažení ruských vojsk z ukrajinského území.

Putin po začátku dnešního jednání se Siem řekl, že rusko-čínské vztahy procházejí nejlepším obdobím ve svých dějinách. „Jsou založeny na principech rovnosti, vzájemné výhodnosti a respektu k suverenitě toho druhého,“ uvedl s tím, že od začátku rozsáhlé ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022 dále posílily.

Si vyjádřil potěšení, že se opět setkal se svým „starým přítelem“. „Tváří v tvář mezinárodní situaci a nestálosti světa“ vyjádřil naději, že obě země upevní vzájemné přátelství „pro další generace“.

Setkání obou hlav států v Astaně se konalo na okraj summitu SCO, což je regionální organizace zahrnující devět členských států, z nichž mnohé mají napjaté vztahy se Západem a usilují o ukončení „hegemonie“ Spojených států v mezinárodních záležitostech. Putin dnes SCO označil za „jeden z klíčových pilířů multipolárního světového řádu“.

  Soud odsoudil na 20 let Čecha, který bojoval za proruské síly na Ukrajině

Dnešní schůzka mezi Putinem a Siem, která podle deníku Kommersant trvala dvě hodiny a týkala se hlavně bilaterálních záležitostí mezi Ruskem a Čínou, se koná měsíc a půl po jejich posledním setkání v Číně.

Erdogan se setkal s Putinem, urgoval dostavbu jaderné elektrárny

Prezidenti Ruska a Turecka Putin a Erdogan se dnes setkali na okraj dvoudenního summitu SCO. Erdogan naléhal na spuštění jaderné elektrárny, kterou v Turecku staví ruská společnost Rosatom. Putin přislíbil návštěvu Turecka, ale termín návštěvy nebyl podle Kremlu ještě dohodnut, píše ruská státní agentura TASS.

„Už dlouho jsme spolu s mým přítelem takto nehovořili, mluvili jsme po telefonu, ale naši ministři zahraničí, energetiky a financí byli v ustavičném kontaktu po celou dobu. Samozřejmě bychom si přáli, aby jaderná elektrárna Akkuyu byla co nejdříve spuštěna, řekl Erdogan podle TASS. “ Kromě toho jednáme o druhé jaderné elektrárně v Sinopu a jsem přesvědčen, že v tom můžeme udělat velmi důležité kroky. Ministři energetiky dál projednávají tuto otázku,“ dodal.

Rosatom staví první jadernou elektrárnu v Turecku, která měla být hotová k loňskému 100. výročí vzniku Turecké republiky. Vlivem sankcí se ale stavba zpozdila, a tak se podle dostupných informací očekává, že první blok elektrárny Akkuyu bude spuštěn letos v říjnu a další tři budou následovat do roku 2026.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com