Jméno příštího britského premiéra bude oznámeno 5. září, uvedli konzervativci

Jméno příštího britského premiéra a nástupce Borise Johnsona bude oznámeno 5. září, uvedl dnes takzvaný Výbor 1922, který sdružuje většinu konzervativních poslanců. Skupina zveřejnila přesná pravidla a časový harmonogram souboje o post lídra Konzervativní strany. Johnson z této pozice odstoupil ve čtvrtek, ale v křesle premiéra zatím zůstává.

Výbor dnes oznámil, že přihlášku každého zájemce musí podpořit nejméně 20 konzervativních poslanců. Nominace kandidátů na post lídra konzervativců se otevřou v úterý ráno a uzavřou téhož dne odpoledne. Poté začne série hlasování na úrovni poslanců.

První kolo hlasování se uskuteční ve středu. Kandidáti, kteří jím chtějí projít, budou potřebovat podporu nejméně 30 poslanců. Další hlasování je naplánováno na čtvrtek. Tento proces se bude opakovat, dokud se pole kandidátů nezúží na finální dvojici, ze které budou v poslední fázi vybírat všichni členové strany, kterých je asi 160.000.

Předseda Výboru 1922 Graham Brady uvedl, že dvojice finalistů by mohla být veřejnosti známa už v pondělí. Nejpozději však bude jasno do 21. července, poté začínají parlamentní prázdniny.

Výbor letos usiluje o urychlení celého procesu, patrně kvůli nevoli, která provází Johnsonův postup. Johnson oznámil minulý týden odchod po nejméně 50 rezignacích ve své širší vládě, které byly reakcí na sérii skandálů kolem osoby ministerského předsedy. Šéf vlády ale uvedl, že v premiérském křesle setrvá, dokud nebude vybrán jeho stranický nástupce. Představitelé opoziční Labouristické strany i někteří vlivní konzervativci však žádají urychlenou změnu i na místě premiéra.

Zájem o post lídra Konzervativní strany zatím projevilo 11 kandidátů, včetně ministryně zahraničí Liz Trussové či náměstkyně ministryně obchodu a exministryně obrany Penny Mordauntové. Kandidaturu oznámil také poslanec Rehman Chishti. Vést konzervativce, a tedy být premiérem, chce i ministr dopravy Grant Shapps, jmenovaný ministr financí Nadhim Zahawi, bývalý ministr zahraničí Jeremy Hunt, exministr zdravotnictví Sajid Javid, bývalý ministr financí Rishi Sunak, šéf zahraničního výboru Dolní sněmovny Tom Tugendhat, generální prokurátorka Suella Bravermanová a poslankyně Kemi Badenochová.

  Nový zákon má ruské policii zpřístupnit geolokační data lidí. Vzniká ‚v souladu‘ s pokyny prezidenta

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com