Centrum pro uprchlíky v Praze znovu otevřelo, ráno tam čekaly desítky lidí

ct24.ceskatelevize.cz

V Praze se dnes po necelém měsíci znovu otevřelo Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). Před centrem čekaly ráno desítky lidí. To bylo začátkem týdne běžné i před jeho uzavřením, sdělil ČTK mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Vedení hlavního města centrum uzavřelo v polovině června kvůli nedostatku ubytovacích kapacit v metropoli. Na základě rozhodnutí vlády jej magistrát musel znovu otevřít, ale již nenabízí trvalé ubytování. K dnešnímu poledni centrum odbavilo 85 lidí.

Centrum nedaleko stanice metra Vysočanská dnes po pauze otevřelo v 08:00. Po otevření se podle fotografa ČTK před vchodem vytvořila fronta, ve které čekaly desítky lidí. Kavka k tomu řekl, že se to nevymyká běžnému stavu, který býval v pondělí a úterý i před uzavřením.

Mluvčí magistrátu Vít Hofman dodal, že ke 12:00 centrum odbavilo 85 osob a dalších zhruba 200 na odbavení čeká.

KACPU stejně jako dříve pomáhá uprchlíkům se zařízením povolení k pobytu, zdravotního pojištění a dalších úkonů. Nově již však kvůli naplněné kapacitě nenabízí bydlení v městských bytech a ubytovnách. Běžencům pracovníci centra nabízejí jen nouzové přespání v provizorních stanových městečkách a také státní lůžka zajišťovaná Správou uprchlických zařízení.

O znovuotevření centra informoval krizový štáb hlavního města koncem června, podle tehdejšího vyjádření primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) to vycházelo z příkazu vlády. Primátor rozhodnutí označil za špatné, stát měl podle něj nejprve dořešit systém relokace běženců z přetížené Prahy.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dnes po neformálním jednání ministrů vnitra EU v Praze řekl, že Česko od 1. července přešlo do nového legislativního rámce, protože skončil nouzový stav a začal platit tzv. lex Ukrajina. „Tento zákon předpokládá, že na území České republiky i nadále, i bez nouzového stavu, budou fungovat Krajská asistenční centra pomoci Ukrajině,“ řekl Rakušan. Vláda podle něj proto vyzvala Prahu, aby stejně jako ostatní kraje respektovala zákon a nadále centrum provozovala. Uzavření centra podle něj celému systému žádná pozitiva nepřineslo.

  Zhruba 70 aktivistů protestovalo na mléčné farmě na Pardubicku

Podle dat ministerstva vnitra získalo od začátku ruské invaze na Ukrajinu před více než čtyřmi měsíci dočasné povolení k pobytu asi 379.000 uprchlíků, z toho zhruba 90.000 v hlavním městě. Rakušan na konci června uvedl, že systém krajských center bude minimálně v červenci fungovat stejně jako dosud. V průběhu měsíce chce vláda vyhodnotit, jakým způsobem případně změnit přijímání a pomoc uprchlíkům na krajské úrovni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com