Sněžku zasáhl orkán o rychlosti přes 118 km/h, horní úsek lanovky nejede

Vítr na Sněžce dnes dosáhl hranice orkánu. V nárazech vítr na Sněžce měl ráno rychlost 118,8 kilometru v hodině, vyplývá z dat měřicí stanice poštovny Anežka na vrcholu Sněžky. Hranice orkánu je 117,7 kilometru v hodině. Vítr zastavil horní úsek lanovky na Sněžku z Růžové hory, lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 km/h, uvedli na webu vlekaři. Dolní úsek, Pec pod Sněžkou – Růžová hora byl v provozu. V Krkonoších platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice.

U nedaleké hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů bylo ráno šest pod nulou, mlha, okolo 90 centimetrů sněhu a vítr dosahoval rychlosti okolo 25 km/h, uvedla na webu Horská služba Krkonoše.

Vítr o síle orkánu byl letos na Sněžce zaznamenán v lednu i v únoru. Sněžka s výškou 1603 metrů nemá podle Správy KRNAP ve středoevropském prostoru obdoby. Má tvar trojbokého jehlanu, který ční nad krkonošské hřebeny volně do atmosféry. Proto je klima navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské, často ani neodráží celkový ráz počasí v Krkonoších.

Na hřebenech Krkonoš je 100 až 150 centimetrů sněhu, více ho je uloženo na závětrných svazích severovýchodních až jihozápadních směrů v odtrhových zónách a ve žlabech.

„Nad pásmem lesa na severozápadních a jihozápadních svazích se vlivem větru vytvořily sněhové desky, zde se mohou vyskytnout laviny deskové z navátého sněhu. Ve sněhové pokrývce se tvoří hranaté krystaly a to zejména na severních a stinných svazích. Zde se mohou vyskytnout laviny z nestabilních vrstev starého sněhu nebo v kombinaci starého a nového sněhu. Testy stability vykazují střední stabilitu,“ uvedl dnes na webu Robert Dlouhý z krkonošské horské služby.

Uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích většinou uvedených v lavinové předpovědi. Možnost samovolného uvolnění velmi velkých lavin se nepředpokládá. „Dají se očekávat pouze laviny středních rozměrů, které se většinou zastaví ještě na svahu.Tendence lavinového nebezpečí je setrvávající,“ uvedl Dlouhý.

  Podle Zemana by české hranice měly zůstat uzavřené jeden rok. Po Schillerové bude chtít úspory v rozpočtu

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin, které však nezasahují obydlená místa, lyžařské sjezdové tratě ani přístupové cesty.

První stupeň lavinového nebezpečí v české části hor byl poprvé v této zimní sezoně vyhlášen loni 12. prosince. Lavinové nebezpečí v Krkonoších stouplo na druhý stupeň 13. prosince a opět kleslo na první stupeň 25. prosince. Horská služba odvolala nejnižší stupeň lavinového rizika letos 2. ledna. Na první stupeň lavinové nebezpečí v Krkonoších opět stouplo v sobotu 14. ledna, na druhý 21. ledna a na třetí v české části hor 1. února. Lavinové nebezpečí v Krkonoších kleslo z třetího na druhý stupeň z pětibodové škály 9. února.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com