NÚKIB varuje před zneužitím aplikace OneNote, stahují malware

Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) varuje před zneužíváním e-mailových příloh aplikace OneNote společnosti Microsoft. Roste počet případů, kdy útočníci těmito přílohami maskují škodlivý soubor, takzvaný malware, který útočníkovi umožní vzdálený přístup do napadeného počítače. NÚKIB o tom informoval v tiskové zprávě.

„K úspěšnému zneužití potřebuje útočník interakci oběti: po otevření e-mailu a přílohy OneNote je zobrazen rozostřený dokument s velkým nápisem ‚Double Click To View File‘, který vizuálně překrývá škodlivé soubory,“ uvedl úřad. Poté, co příjemce na oznámení dvakrát klikne, zobrazí se varování, které ale většina lidí ignoruje a potvrdí, že chce pokračovat. Tímto potvrzením jsou soubory spuštěny.

„Společnost Proofpoint zabývající se kybernetickou bezpečností eviduje za leden letošního roku více než 50 různých útočných kampaní. Tyto kampaně zahrnují tisíce e-mailů bez specifičtějších cílů v Evropě a Severní Americe, které zpravidla zneužívají běžná témata jako jsou daně, vyzvednutí zásilky, faktury a podobně. K nejčastěji staženým malware patří AsyncRAT, Quasar RAT, Redline a Xworm,“ doplnil úřad.

Microsoft už loni snahy o zneužití své aplikace řešil, nyní ale útočníci přišli s novým typem útoku. Podle NÚKIB je pravděpodobné, že nový postup zneužití příloh OneNote si bude postupně osvojovat stále více útočníků. Aby uspěli a ovládali napadený počítač, potřebují ale součinnost příjemce počítače. Ten se tak napadení může bránit tím, že bude maximálně opatrný při otevírání jakýchkoliv příloh na svých zařízeních.

  Po pozitivním testu žáka nesmí do školy celá třída kromě očkovaných

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com