EP má dát definitivní zelenou nulovým emisím nových aut od 2035

europarl.europa.eu/

Evropský parlament bude dnes projednávat a následně by měl definitivně schválit ambiciózní plán vyrábět od roku 2035 osobní auta a dodávky s nulovými emisemi. V zemích EU má být prakticky nemožné si od roku 2035 pořídit nový automobil na benzin či naftu.

Podrobnosti nových pravidel, která od zmíněného roku výrazně prodraží jakékoliv emise z nových vozů, dohodly státy EU s EP ještě v závěru českého předsednictví. Tato dohoda také zahrnuje průběžné cíle, a tak do roku 2030 se mají emise omezit o 55 procent u nových aut oproti předloňským hodnotám. Ojetých automobilů vyrobených před rokem 2035 se požadavky týkat nebudou.

Europoslanci budou také hlasovat o další dohodě s členskými státy EU z loňského prosince. Podle této dohody budou členské státy, které žádají o dodatečné finanční prostředky z EU prostřednictvím pozměněného plánu pro oživení ekonomik, povinny do plánu zahrnout opatření na úsporu energie, výrobu čisté energie a diverzifikaci dodávek energie.

Nová opatření mají podle EP také podporovat zranitelné domácnosti, malé a střední podniky a mikropodniky. Nejméně 30 procent svých výdajů v rámci programu REPowerEU, jehož cílem je snížení závislosti unie na ruských dodávkách, by členské země měly vyčlenit na projekty, které řeší stávající překážky v přenosu, distribuci a skladování energie a které zvyšují přeshraniční toky. Součástí mají být nová pravidla transparentnosti ohledně konečných příjemců, kteří obdrží největší část financí.

Europoslanci mají dnes také rozhodovat o možnosti hlasovat na dálku, například korespondenčně, při volbách do Evropského parlamentu. Návrh by českým občanům žijícím v zahraničí zjednodušil situaci poskytnutím nových variant distančního hlasování.

Odpoledne bude na plenárním zasedání věnováno debatě o postavení žen. Nastolen má být i návrh usnesení Evropského parlamentu vyzývající k bezodkladnému přistoupení EU k Istanbulské úmluvě o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí. Ratifikaci této úmluvy Rady Evropy dosud Česká republika nedokončila.

  Paní Schillerová, o podvodu desetiletí raději mlčte. Vzpomeňte si na EET

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com