Španělé porazili Anglii 2:1 a počtvrté v historii vyhráli ME

Španělští fotbalisté porazili ve finále mistrovství Evropy Anglii 2:1. Turnaj ovládli po dvanácti letech a ziskem rekordního čtvrtého triumfu se odpoutali v čele statistik od Německa. Naopak Albion nenapravil tři roky staré zklamání z finálového duelu s Itálií a dál čeká na první evropský titul. Jediné zlato z velkého turnaje vybojovala Anglie v roce 1966 na domácím mistrovství světa.

Zápas na Olympijském stadionu v Berlíně otevřel gólově ve 47. minutě Nico Williams po asistenci Laminea Yamala, který v sobotu oslavil 17. narozeniny a stal se nejmladším vítězem v historii evropských šampionátů.

V 73. minutě vyrovnal střídající Cole Palmer, utkání o necelou čtvrthodinu později rozhodl jiný příchozí hráč z lavičky Mikel Oyarzabal. V závěru ještě španělský záložník Dani Olmo na brankové čáře hlavičkou zastavil zakončení Marca Guéhiho. „La Roja“ vyhráli na turnaji všech sedm utkání, Anglie poprvé prohrála.

První poločas v německé metropoli, kde Španělé před téměř měsícem zahájili Euro výhrou 3:0 nad Chorvaty, nabídl velmi opatrnou hru od obou týmů. První střelu na branku vyslal po standardní situaci až v nastavení Angličan Foden, jeho ránu z voleje ale gólman Simón chytil.

Obraz hry se změnil krátce po změně stran. Nejmladší debutant, střelec i finalista v dějinách ME Yamal nahrál do vápna nabíhajícímu Williamsovi a ten střelou na zadní tyč otevřel skóre. Angličané prohrávali ve všech čtyřech duelech vyřazovací fáze, na rozdíl od soubojů se Slovenskem, Švýcarskem a Nizozemskem ale tentokrát vítězný obrat nedotáhli.

Vzápětí Williams přihrál do šestnáctky Olmovi, jenže ten z otočky zakončil vedle. V 61. minutě nečekaně vystřídal kapitán Anglie Kane. O chvíli později jeho spoluhráč Bellingham vystřelil těsně vedle, na opačné straně gólman Pickford vytáhl Yamalův přízemní pokus.

V 73. minutě svěřenci trenéra Southgatea srovnali. Sakovu nahrávku sklepl Bellingham na Palmera a ten přízemní střelou z 21 metrů překonal Simóna. Prvního zásahu na turnaji se dočkal necelé tři minuty po příchodu na hřiště.

  26. kolo: Ostrava se dočkala domácí výhry, Mladá Boleslav udolala Zlín

V 82. minutě se ve vápně odrazil míč k Yamalovi, na anglického brankáře ale znovu nevyzrál. O čtyři minuty později ale Cucurella nahrál před branku Oyarzabalovi, jenž se natáhl a špičkou kopačky zařídil Španělsku vítězství.

Angličané ještě málem vyrovnali v 90. minutě po rohu. Riceho hlavičku nejprve vyrazil Simón, Guéhiho pokus hlavou zastavil na brankové čáře Olmo a Rice z další dorážky hlavičkoval nad.

Tým z Pyrenejského poloostrova potřetí za sebou na Euru vyhrál 2:1, ve čtvrtfinále tímto výsledkem zdolal po prodloužení pořadatelské Německo a v semifinále Francii. Španělé nad Angličany zvítězili ve třetím vzájemném duelu na ME poprvé.

Hlasy po finále:

Luis de la Fuente (trenér Španělska): „Nemůžu mít větší radost, když vidím fanoušky, hráče. Už před utkáním jsem říkal, že jsem pyšný a teď jsem ještě pyšnější. Potvrzuje to, kým jsme. Jsme nejlepší tým na světě a dnes se to potvrdilo.“

Gareth Southgate (trenér Anglie): „Jsem za všechny z nás zničený. Hráči byli naprosto neuvěřitelní, chyběl kousek. Nedařilo se nám držet balon, Španělé byli nejtěžším soupeřem. Po vyrovnání bylo momentum trochu na naší straně, v závěru jsme pak měli velkou šanci na vyrovnání. Ale když se na to podívám z pohledu celých 90 minut, asi jsme nebyli dostatečně dobří.“

Nico Williams (útočník Španělska, střelec první branky): „Je to nádherné, z výhry mám nesmírnou radost. Je to skvělé pro naše rodiče, fanoušky, kteří nás neustále podporují. Bylo to dnes velké utrpení proti Anglii, museli jsme hrát na 100 procent, což se nám povedlo. A teď jsme mistry Evropy.“

Mikel Oyarzabal (útočník Španělska, střelec vítězné branky): „Udělal jsem, co jsem mohl. Chtěl jsem samozřejmě pomoct, potřebovali jsme i trochu štěstí na konci. Jsem pochopitelně nesmírně hrdý, že jsem dal rozhodující gól. Viděl jsem, že Cucurella nabíhá, takže jsem se chtěl dostat před branku. Pak tam dorazil balon a skončil v síti.“

  Hertha ukončila čekání na výhru, Darida s Kadeřábkem chyběli

Harry Kane (kapitán Anglie): „Těžší porážka než ve finále neexistuje. Dobře jsme se vrátili do zápasu, mohli jsme to využít k většímu tlaku. Nedokázali jsme udržet míč a za to nás Španělé potrestali. Na konci jsme měli velkou šanci, Španělé zastavili balon na brankové čáře, mohlo to být jinak. Byl to náročný turnaj. Ukázali jsme hodně odhodlání, jak já, tak celý tým. Teď převládá obrovské zklamání.“

Španělsko – Anglie 2:1 (0:0)

Branky: 47. Williams, 86. Oyarzabal – 73. Palmer. Rozhodčí: Letexier – Mugnier, Rahmouni – Brisard (video, všichni Fr.). ŽK: Olmo, Stones – Kane, Watkins. Diváci: 71.000 vyprodáno.

Sestavy:

Španělsko: Simón – Carvajal, Le Normand (83. Nacho), Laporte, Cucurella – Olmo, Rodri (46. Zubimendi), Ruiz – Yamal (89. Merino), Morata (68. Oyarzabal), Williams. Trenér: De la Fuente.

Anglie: Pickford – Walker, Stones, Guéhi – Saka, Mainoo (70. Palmer), Rice, Shaw – Bellingham, Foden (89. Toney) – Kane (61. Watkins). Trenér: Southgate.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com