Bleskové povodně způsobily v obci Šišma škody za desítky milionů korun

Škody za několik desítek milionů korun způsobily v červnu dvě bleskové povodně v Šišmě na Přerovsku. Novinářům to dnes řekl starosta Marek Krystek. Potok Šišemka v obci dosáhl úrovně dvousetleté povodně a voda s bahnem zaplavila značnou část vesnice. Se starosty okolních obcí zasažených bleskovými povodněmi dnes jednal ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), který slíbil pomoc například při úpravě hráze v obci Šišma či pozemkových úpravách. Povodí Moravy se v postižených obcích pustilo do čištění koryt vodních toků.

„Škody na majetku občanů jsou v řádu desítek milionů korun. Co se týká obecního majetku, tak vznikly škody v řádu milionů korun. Voda podemlela mosty, zničila komunikace a zatopila obecní úřad i sousední budovu. Škod je spousta a teprve po odstranění bahna zjistíme, jak velké jsou,“ uvedl Krystek. První povodeň zasáhla obec ve čtvrtek 27. června po bouřce. Nádrž nad obcí byla brzy plná vody, která poté přetekla přes hráz a zaplavila obec. „Za zhruba 1,5 hodiny voda odtekla a zanechala za sebou škody,“ řekl Krystek. Sotva obyvatelé s pomocí hasičů odstranili největší škody, tak v neděli 30. června obec po další silné bouřce zasáhla druhá blesková povodeň.

Výborný se zástupci obcí jednal například o úpravách hráze nádrže v Šišmě, díky nimž by se měla zlepšit její ochranná funkce. „Je to věc, která bude znamenat realizaci v delším časovém horizontu. Ale jsem rád, že jsme se dnes dohodli s panem starostou na řešení pozemkových záležitostí, protože část této hráze je v majetku soukromé osoby. Obec je připravena tyto pozemky vykoupit, respektive směnit za jiné. A my naopak jako Povodí Moravy od obce tyto pozemky vykoupíme a budeme schopni hráz opravit do podoby, aby skutečně ochránila Šišmu i další obce,“ řekl Výborný.

  Policie prověřuje milost, kterou prezident Zeman loni v září udělil olomouckému podnikateli

Důležitou roli při prevenci bleskových záplav hrají podle Výborného komplexní pozemkové úpravy. Potvrdily to i červnové povodně na Přerovsku. „V jedné z obcí, kde byly realizovány pozemkové úpravy, tak ty škody byly nulové nebo zcela minimální. Ukazuje se, že pozemkové úpravy dokáží absorbovat vodu i ve velkém množství. Je to tedy velká výzva pro další obce realizovat komplexní pozemkové úpravy,“ řekl Výborný

Svůj podíl na bleskových záplavách Šišmy a okolních obcí mají podle Výborného i zemědělci, kteří tam pěstují z pohledu eroze nevhodné plodiny. Nádrž v obci Šišma je zanesena ornicí z okolních polí. „To je naprosto špatně. Musíme dělat všechno pro to, abychom zabránili půdní erozi při přívalových deštích. Je to můj velký apel na zemědělce, aby respektovali ochranná opatření, která od příštího roku nakonec budou muset povinně realizovat,“ řekl Výborný.

Ministr dá prověřit, zda zemědělci na policích v okolí Šišmy dodržovali osevní postupy, jejichž pomocí lze na polích snížit riziko eroze. Připomněl, že v Česku bude od příštího roku platit protierozní vyhláška, kterou budou muset zemědělci respektovat.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com